12. September 2017

Ta egne tomatfrø

Nå er det dags for å se over tomatene og velge ut de plantene som får gi frø til neste år. Jeg har noen gamle favoritter, men tenker også å forsøke noen nye sorter. Slik tar jeg egne tomatfrø. 

Inni tomaten finnes fruktkjøtt og et gelé-aktig stoff med massevis av tomatkjerner i. Kjernene er frøene til tomaten og kan bli nye planter om du tar vare på dem og sår dem til neste år. Mange tomatsorter egner seg godt til å ta egne før fra, og det er veldig lett.

Unngå F1-hybrider

Velg de sortene du synes vokser fint hos deg når du skal ta tomatfrø. I år har ikke vært noen spesielt god tomatsommer her, så utover favorittsortene mine kommer jeg til å velge ut noen av de nye tomatene jeg har forsøkt, for å gi dem en ny sjanse til neste år.

Jeg passer godt på å ikke velge tomater som er F1-hybrider. Slike tomater gir ikke alltid den samme sorten når du sår frø fra dem. Derfor kjøper jeg alltid nye frø når jeg dyrker F1-hybrider, som den supersøte tomaten Sungold. Og så tar jeg heller frø fra de andre sortene.

Velg fine og modne tomater

Jeg velger ut tomater som er representative for frukten og ser fine ut, når jeg skal ta frø. Det er bedre å videreføre genene fra velutviklede frukter. De skal være modne, gjerne litt myke i konsistensen, slik at frøene har rukket å bli fullt utviklet.

Det finnes mange utrolig detaljerte instruksjoner for hvordan du skal ta tomatfrø. Men det funker fint å gjøre det kjempeenkelt. Tomater vil gjerne formere seg og spirer lett fra planter og tomatrester du slenger i komposten. Jeg tar frø på aller enkleste vis:

  1. Del en tomat i biter eller skiver
  2. Grav ut den gelé-aktige massen med en skje
  3. Legg massen på litt dopapir og spre kjernen godt utover
  4. Glem ikke å skrive navnet på sorten direkte på papiret
  5. La kjernene tørke godt og putt frøene i en konvolutt eller frøpose

Store bifftomater og såkalte pastatomater har oftest færre kjerner i frukten. Jeg tar meg av de få som finnes.

I år planlegger jeg først og fremst og ta frø fra noen amerikanske kulturarvsorter som jeg har dyrket, den lavtvoksende Wilma og en annen busktomat som jeg gravde opp selvsådde planter fra på friland, og som har vokst kjempefint og raskt. Jeg vet imidlertid ikke riktig hvilken sort det er, ennå.

En annen sort som jeg gjerne vil ha igjen til neste år, er den tørrråteresistente Crimson Crush. Men ettersom det er en F1-hybrid, tar jeg heller stiklinger av denog overvintrer dem. Det samme tenkte jeg å gjøre med busktomatene Heartbreaker og Wilma, så kanskje vi får noen tomater å nyte i vinter også.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *