16. June 2018

Tomater og poteter i samme hage

Det finnes kanskje, tross alt, en sjanse for at jeg kan unngå det vanskelige valget mellom poteter eller tomater. Her har jeg samlet tips for deg som ønsker å dyrke tomater og poteter i samme hage.

I en episode av podcasten Två odlare emellan uttrykte jeg min frustrasjon over konsekvensene som tørråte (bladmögel på svensk) gir på både poteter og tomater. I flere år har jeg klart å dyrke det vi trenger av begge sorter, men jeg er lei av angrep og ødelagte tomatavlinger. Her nedenfor kan du høre på episoden (på svensk):

 

 

Akkurat som Johannes Wetterbäck og jeg forventet oss da vi spilte inn episoden, kom det en hel rekke forslag med ting som kan forbedre situasjonen. Kanskje en kombinasjon av forskjellige metoder kan gjøre det mulig å dyrke poteter og tomater i samme hage – med gode resultater.

Her har jeg forsøkt å samle sammen alle tipsene vi fikk. En del ting har jeg prøvd, noe annet er helt nytt for meg. Spennende! Kom gjerne med flere forsalg til løsninger i kommentarene.

 

Poteter

 • Velg varianter som er motstandsdyktige mot tørråte.
 • Velg tidlige poteter.
 • Hold nitrogennivået i jorden på et lavt nivå.
 • Bruk EM (effektive mikroorganismer) for å forebygge tørråte på både planter og jord.
 • Dyrk sorter som vokser raskt tidlig på våren.
 • Dyrk rasktvoksende sorter som du setter om sommeren og som skal høstes på høsten, de pleier ikke bli like hardt angrepet av råte.
 • Sett potetene slik at vinden ikke blåser muggsporer mot tomatene.
 • Legg aldri tomat- eller potetblad i komposten, da sprer smitten seg til jorden.
 • Kjøp alltid nye, kontrollerte settepoteter. Ikke bruk fra tidligere infiserte avlinger, spesielt ikke grønne poteter.

 

Tomater

 • Velg varianter som er resistente mot tørråte (for eksempel Crimson Crush F1)
 • Velg tidlige, små tomater som vokser raskt.
 • Hold nitrogennivået i bakken på en lav nivå.
 • Bruk EM (effektive mikroorganismer) for å forebygge tørråte på både planter og jord.
 • Plante tomater i sekker med kjøpejord = ny frisk jord hvert år.
 • Plant tomatene med mye luft imellom.
 • Fjern så mye blader som mulig, nedenfra og opp.

For min egen del har jeg ikke planen klar for i år. Men jeg skal definitivt gjøre et nytt forsøk, inspirert av alle de gode forslagene, på å dyrke tomater og poteter i samme hage. Igjen. Jeg er forberedt på nye tilbakeslag, men jeg gir ikke opp så lett. Hvordan jeg vil gå til verks vil jeg komme tilbake til.

Hvis tørråte er helt nytt for deg, så vil jeg anbefale deg å søke på bilder og lese litt om det, slik at du vet hva som holder på å skje når bladene til tomatene og potetene begynner å visne. Ta gjerne en titt på disse inleggene, de er på svensk, men der kan dere se bilder på tørråte på både potet og tomat: Bladmögel på potatisen og Potatisbladmögel slår hårt.
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *