Stäng menyn

Ugress blir gjødsel til bærbuskene

Ugress er slitsomt. Jeg forsøker å se det som en ressurs, og bruker alt som jorddekke i hagen. Her viser jeg hvordan jeg dekker rundt bærbuskene med ugress.

Før pleide jeg å luke bort ugresset og kaste det på komposten. Der ble noe av det til jord, mens noe fikk ny vekstkraft og spredte seg helt ellevilt. Nå har jeg sluttet med hagekomposten. Og ugresset får nytt liv midt i kjøkkenhagen – som jord.

I videoklippet under kan du se hvordan det ser ut under bærbuskene mine, de gjødsles KUN med ugress og andre plantedeler fra hagen. Dessuten deler jeg tips til hvordan selv røtter fra for eksempel kvikkrot/kveke kan benyttes.
Mange spør om ugress
Jeg vet ikke hvor mange spørsmål jeg svarer på om ugress. Hver gang jeg deler bilder som viser at jeg bruker ugress som jorddekke, dundrer spørsmålene inn. De fleste undrer til sin forskrekkelse om ikke ugresset slår rot og sprer seg videre? Jeg har funnet en bra strategi for hvordan jeg kan ta i bruk ugresset uten at det sprer seg, og jeg håper flere vil våge å bruke dette materialet til jorddekke i hagene sine! Det er like næringsrikt og verdifullt som annet grøntmateriale i hagen!

Heller bruke enn kaste
Jeg vil naturligvis gjerne ha det ugressfritt i kjøkkenhagen, men det blir likevel en del av det. Og noen år får jeg ikke til å å etablere et så tykt og effektivt lag med jorddekke som jeg pleier, av ulike grunner og omstendigheter. Da blir det mer ugress. Slike år kjennes det ekstra fint å kunne benytte ugresset til noe bra! I stedet for at det trekker næring fra jorden mens det vokser, får det heller bidra til noe positivt.

Hvis du likevel tviler på om det vil funke å bruke ugress på denne måten hos deg, er det også et alternativ å legge ugresset i vann. Også røttene kan gå med i vannbøtta. Slik kan du lage gjødselvann av ugresset, akkurat som neslevann til gjødsling i hagen. De råtne plantedelene og ugressrestene, kan du etterpå legge rett på jorden i hagen uten å risikere at ugresset spres. Det lukter ille en dag eller to, naturligvis. Men det blir brukt!

/Sara Bäckmo

11. April 2020