28. September 2017

Ugress som jorddekke

Jeg bruker ugress som jorddekke. Dersom jorddekket begynner å leve og gro, er mitt beste tips å forstyrre røttene. Det er ingen grunn til panikk.

Jeg har dyrket med jorddekke i kjøkkenhagen min i flere år og skamroser metoden når jeg skriver om den i ulike blogginnlegg.

Les også:
Gjødsle med jorddekke
Jorddekke og brunsnegler
Gjødsel for oss om ikke har husdyr

Det er virkelig helt utrolig hva det gjør for strukturen og næringen i jorden. Selv om jeg slurver litt med dekkingen enkelte steder fordi jeg har lite tid, bygges det opp et fint lager av næring i jorden, og det vokser kjempebra.

De fleste som dyrker med jorddekke, opplever av og til at det begynner å vokse ugress i dekkematerialet. Enkelte får til og med jorddekket invadert av ugress. Ettersom også jeg benytter ugress som jorddekke, er det mange som lurer på hva jeg gjør for at ikke ugresset skal slå rot og ta helt overhånd.

Jorddekket av ugress og planterester begynner å vokse, men det er ingen grunn til panikk.

Fuktighet gir gode vekstkår

Den fuktige høsten vi er inne i, har gitt meg noen gode eksempler å vise til. På bildet ser du et bed hvor det har voks belgvekster i år, og som neste år skal huse kål. Første del av høsten har vært fuktig med mye regn, og en del av ugresset på toppen av haugen med dekkemateriale spirer. Det titter frem små grønne strå. For å løse dette løfter jeg bare opp den tynne matten av ugress som har “satt seg”. Hvis det er varmt i været, pleier det å holde å vende på dette topplaget slik at ugressrøttene blir liggende opp i været. Da tørker de ut og mister vekstkraften. Hvis jeg vil forstyrre enda litt mer, river jeg jord- og rotlaget fra hverandre slik at røttene virkelig utsettes for luft. Deretter legger jeg alt rasket tilbake på toppen igjen.

Å forstyrre røttene pleier å være tilstrekkelig for å avbryte etableringen av ugresset i jorddekket. Ved enkelte tilfeller har det sikkert rotet seg til og blitt litt mer strevsomt, men jeg kan faktisk ikke komme på akkurat når det har vært. En quick-fix kan det være å ganske enkelt legge en fuktig avis over for å kvele ugressveksten, eller å fjerne dekkematerialet akkurat her. Jeg er nøye med å foreta meg noe når jeg ser det, ellers går det lett over styr; særlig når jeg fortsetter å mate jorddekket med mer næringsrikt materiale. På den måten gjødsler jeg jo ugresset også.

Når jeg vender dekkematerialet, passer jeg på å ta en pinne og måle hvor dyp jorden er. 40 cm i et bed med jorddekke som ikke har vært gravd i på flere år. Massevis av mark gir porøs og fin jord.

Under jorddekket er jorden fuktig og herlig og jeg blir alltid glad av å se den fine mulden under dekket.

Ved å snu på jorddekket, har jeg forstyrret ugresset grundig og det meste dør når det havner på toppen.

Generelt er jeg ikke bekymret over hodet for at ugress skal spre seg der jeg dyrker med jorddekke. Hvis jeg følger opp og dekker tykt og jevnlig, er det veldig lite som setter røtter i jorddekket, og det sparer meg for utrolig mye tid. I år har drøyt halvparten av arealet jeg dyrker vært dekket, og jeg irriterer meg over at jeg ikke har vært bedre på det og fått tid til å dekke mer. Minstemann er en nærhetstørstende skatt, og det har ikke vært så lett å finne tid til å sanke tunge ting eller jobbe bøyd over bedene i lengre tid av gangen. Men de delene som har hatt jorddekke, har vært utrolig effektive vekstflater.

Jeg har særlig gledet meg over bedene med tomat og mais. Her og der vokser det frem en liten tue av noe, men jorden under har så porøs og fin struktur at de er superenkle å fjerne. Ettersom gangene også er omsorgsfullt tildekket med avispapir og halm, vokser det ikke frem ugress der heller. Det gir de beste forutsetninger for en effektiv og håndterbar kjøkkenhage!

/Sara Bäckmo

One response to “Ugress som jorddekke”

  1. Benni says:

    Hei Sara.
    Det som er mest bemerkelsesverdig i din kjøkkenhage er den fantastiske jorden du har.
    Noe så lekker jord har jeg skjelden sett. Jeg har forbedret min jord gjennom flere år med å tilføre mye organisk materiale. Jeg har sandjord og den er blitt mer muldrik og har flere makker. Jeg tilfører også bokashi. Jeg begynte i fjor med jorddekke, men har oppdaget at jeg har fått mye mer åkersnegl i disse bedene. Blomkålen ble full av åkersnegl i år. Skikkelig uappetittlig. Jeg velger derfor å forbedre jorden ved å grave ned vekstdeler i stedet for å legge de oppå jorden. I de bed jeg har jorddekke ser jeg fullt av åkersnegl og snegleegg når jeg kikker under dekket ( jeg har heldigvis ikke Iberiasnegl). Når jeg ikke har jorddekke må jeg vanne mer og rense ugress, men jeg velger det fremfor å få avling ødelagt av åkersnegl. Tenker jeg feil?

Leave a Reply

Your email address will not be published.