07. February 2017

Min varmbenk i pallekarmer

Jeg har bygd varmbenk av pallekarmer i år. Det er enkelt og går veldig fort – jeg brukte under en time på min. 

Noen forberedelser hadde jeg riktignok gjort på forhånd: For eksempel hadde jeg hentet hjem det jeg trengte av hestemøkk og halm.

Les også: Kom i gang med varmbenk


Selve byggingen gikk altså superraskt, og nå står en staselig varmbenk rett innenfor døren til drivhustunnelen min. Det er komfortabelt å ha varmbenken i drivhustunnelen når jeg senere skal følge opp varmeutviklingen i benken og stelle med alt jeg skal dyrke der. Men det er ikke nødvendig å ha drivhus for å bygge varmbenk. Absolutt ikke. Mer om varmbenker på friland nedenfor.

Varmbenk av pallekarmer er behagelig fordi den er så høy og fin å jobbe med. Jeg ser frem i mot å møte våren her sammen med barna mine og alle grønnsakene.

Det gikk med femten halvfulle sekker med gjødsel og halm til årets varmbenk av pallekarmer, som er tilsvarende fire karmer i høyden.


De to videoklippene nedenfor er fra YouTube-kanalen min. Her viser jeg hvordan jeg bygde varmbenken:

YouTube-kanalen min er bloggen i levende bilder: Den handler også om livet i kjøkkenhagen, og inneholder små videoklipp med tips og triks for den som dyrker selv. Klippene har svensk tale, men bildene er språkuavhengige og snakker sitt eget grønne språk til alle som er interessert i hage.

Varmbenk ute

Ikke alle har et drivhus å bygge varmbenken sin i. Gjør det noe? Funker det å bygge varmbenk ute også? Javisst? Jeg har laget flere varmbenker både ute og i drivhustunnel. Begge deler går kjempefint.

Men mye kan også gå galt, både ute og “inne”. Det kan du snart lese mer om i et eget innlegg om hva man kan gjøre når varmbenken ikke funker – når den ikke blir varm, altså. Ofte går det an å redde den og få den i gang igjen.

I mellomtiden kan du se på min vdeo-FAQ om varmbenk, om du vil. I klippet nedenfor har jeg samlet en del valige spørsmål om varmbenk, og svarer så godt jeg kan:

Hva skjer hvis det blir skikkelig kaldt?

Hva skjer om det blir -25 siste natten i februar? Spørsmålet kom fra en leser.

Svar: Ofte vil den som har spirer og småplanter på gang i en varmbenk følge godt med på værmeldingen, for eksempel via en vær-app på mobilen. Meldes det om svært lave temperaturer, dras gjerne et ekstra tykt dekke over lokket på natten. Det er også viktig å isolere hele benken godt slik at varmen ikke slipper ut så lett. Er benken skikkelig bygd og har bra varmeutvikling, er ikke kulden nødvendigvis noe problem. Opplever du at benken din ikke kommer så høyt i temperatur, kan det imidlertid hende at den kjølner fortere også. Men husk at om benken holder 25 grader, og det er -20 på utsiden, er det likevel 45 garder i fordel for benken, og den vil være et bra voksested for mange plantevekster i februar/mars.

/Sara Bäckmo

3 responses to “Min varmbenk i pallekarmer”

  1. […] mer om å bygge varmbenk Min varmbenk av pallekarmer Kom i gang med […]

  2. […] uansett ikke tilgang på hestemøkk og bruker ikke hestegjødsel i kjøkkenhagen (bortsett fra til varmbenk). Grunnen til at gulrøtter og hestegjødsel skulle være en dårlig kombinasjon, husker jeg ikke […]

  3. […] fungerer det kjempefint, og liggeunderlag kan gjøre en god jobb for eksempel på innsiden av en varmbenk av pallekarmer. Husk også å dekke til lokket med tepper eller dyner på […]