06. February 2017

Velkommen til kjøkkenhagen min

Så moro å endelig få invitere deg inn i kjøkkenhagen min – på norsk! Dette er en blogg om hvordan det er å dyrke og leve med en moderne kjøkkenhage. Gleder meg til å dele den med deg.

Jeg heter Sara Bäckmo og driver Sveriges største hageblogg: Skillnadens Trädgård. Det er også navnet på kjøkkenhagen min hjemme i Sør-Sverige. I den dyrker jeg nesten alle grønnsakene familien vår, med to voksne og fire barn, spiser i løpet av et år. Det blir mye mat! Tidlig på året fråtser vi i rasktvoksende bladgrønnsaker; i løpet av sommeren modner tomatene og de varmeelskende grønnsakene; høsten er rotgrønnsakenes tid og på  vinteren spiser vi en blanding av ferskt og lagret.


Hageblogg med fokus på mat

På bloggen min skriver jeg om hvordan jeg dyrker grønnsaker og lever med kjøkkenhagen. Det kommer smarte tips for å bygge opp og dyrke på ulike typer vekstplasser, forklaringer til hvordan forskjellige grønnsaker dyrkes, of eksempler på hvordan jeg kombinerer familie, kjøkkenhage og jobb. For er det noe jeg har lært meg de seneste årene, så er det at det er ganske lett å dyrke grønnsaker – men desto vanskeligere å finne tid til å dyrke!

For den som ønsker å spise nesten bare hjemmedyrket, er kanskje det aller vanskeligste å endre vanene hjemme og planlegge maten etter hva som finnes å spise i kjøkkenhagen. I stedet for å bare kjøpe på butikken. Her kommer du til å få masse tips og idéer! Jeg publiserer oppskrifter og forslag på mat som kan lages av det vi dyrker. Mer av dette finner du under Mat fra hagen.

Les også:  8 tips for mer grønnsaker i maten

Les også: Grønn salatbar i vinduskarmen


Om Sara Bäckmo

  • 39 år
  • journalist, forfatter, blogger
  • Familie: Maken Philip, barna Otto 8 år, Viggo 6 år, Alba 4 år og Loa 9 måneder, samt newfoundlandshunden Kapten Kuling
  • Bor: I byen Bökebacken, Sør-Sverige
  • Dyrker en 450 kvadratmeter stor kjøkkenhage, på en 2 500 kvadratmeter stor tomt

Spørsmål og svar

Fra erfaringene med den svenske bloggen vet jeg at det jeg skriver om vekker en del spørsmål. Meld gjerne på om det er noe du lurer på! Det enkleste er å poste spørsmål på min Facebook-side. Jeg klarer ikke å svare på alle spørsmål direkte, men hver måned kommer jeg til å svare på et utvalg av spørsmålene som er kommet inn, i et eget blogginnlegg.

Jeg dyrker altså i Sør-Sverige. Men ikke la deg avskrekke av det relativt milde klimaet jeg dyrker i! Metodene jeg bruker, passer like bra i nord som i sør. Svenske lesere som følger og lar seg inspirere av kjøkkenhagen min har stor glede av ulike så-teknikker og nye dyrkingsmetoder, uansett hvor i landet de bor. – Selv om sådder og utplanting kanskje må forskyves noe fordi tele og snø ikke gjør det mulig å så i akkurat samme takt der du bor.

Bra samarbeid

Det er fantastisk spennende at bloggen min nå lanseres på norsk! Håper du har lyst til å følge kjøkkenhagen min og finne inspirasjon til egne dyrkingsprosjekter.

Innleggene du leser på sarabäckmo.no er et utvalg fra den svenske bloggen (skillnadensträdgård.se), oversatt til norsk. Den norske bloggen er et samarbeid med kommunikajsonsbyrået Fete typer + Savant i Oslo, og det er Anette Hjerde som leder prosjektet og oversetter bloggen. Stor takk!

Hjertelig velkommen til å starte dyrkingsåret sammen med meg!

/Sara Bäckmo