27. February 2018

Vintergrønt for magen og sjelen

Oi, oi, oi! Vi behøver ikke å kunne høste en slik bolle hver dag gjennom hele vinteren, vi har bunkret godt i fryser og på glass. Men å kunne plukke inn dette en gang i uken eller to, får meg til å sveve gjennom vinteren.

Det var drømmen min da jeg satte opp den første drivhustunnelen i 2014: å kunne gå ut i hagen midt på vinteren, når det ligger snø på bakken og minusgradene faller på, med en skål i hånden og høste inn mat til kvelden. Og her har jeg gjort en god jobb. Drivhustunnelene står fulle av lønn for strevet, og jeg kjenner meg rik!

Det kan være vanskelig å tro at disse plasthusene i hagen, som mest ser ut til å romme skrot, kan levere så lekker bladgrønt. Dette er drivhustunneler i vinterskrud. Overvintrede grønnsaker overalt, og der det ikke er grønt, ligger vintersådde frø i jorden og venter på vårens startskudd. Magisk.

Drivhustunnelen er velfylt, men det synes ikke så godt på vinteren. I forgrunnen ser du litt vintersalat, i bedet i midten står ulike bladgrønnsaker og i pallekarmene lengst bak står overvintrede salater.

De tidligste innhøstingene er blandede kompotter. Jeg sitter akkurat og skriver om det i manus til min tredje bok (den handler om vinterdyrking og kommer på svensk i august 2018), hvordan vårvinterens avlinger aldri består av mye av én grønnsak, men er en blanding av ulike vekster: I bollen på bildet har jeg høstet spinat, purpurkål, persille, mangold, grønnkål, purreløk og vinterportulakk. Alt fra planter som har overvintret i drivhustunnelen.

Dette er belønningen for å ha sådd frø i sommer og senere høstet forsiktig gjennom vinteren. Så glad!

De overvintrede plantene har ikke begynt å vokse i noen særlig grad ennå. Men ettersom vi har hatt utetemperaturer bare rett under null i noen dager nå, har det vært mildt i drivhustunnelen. Da har jeg passet på å vanne alle bed, bed vannkanne og med snø. Det gir utslag på spensten i de vintertrøtte bladene på bare noen timer. Spinaten strekker på seg og mangoldbladene blir sprø og fine. Det er ikke mye som skal til for å flørte med bladene nå. Med litt vann og litt lengre dager, begynner det snart å vokse.

Men hva gjorde jeg med grønnsakene jeg høstet inn denne vinterdagen? Den ble en lekker salat til en pytt-i-panne på potet, gulrot og purre; med stekt egg til. Bladene trengs bare å skylles og skjæres i mindre biter, så får hver og en toppe med olivenolje og balsamico som den vil.En grønn eksplosjon. Det finnes ikke noe bedre midt på vinteren.

/Sara Bäckmo

One response to “Vintergrønt for magen og sjelen”

  1. Camilla says:

    Så herlig!!! Det ønsker jeg meg også! Jeg har et drivhus med betongsåle og uten varme. Tror du det går ann å vinterdyrke der? Eller bør man ha drivhustunnel som du har?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *