Stäng menyn

Vintersådd i kald og frossen jord

Mange rister på hodet når jeg forteller om alt jeg sår på vinteren: inne og ute, gjerne rett på kald, frossen jord! Vintersådd, hva er det? Og hvorfor er det lurt?

På vinteren sår jeg både innendørs (forkultivering), utendørs i plastkasser som blir små minidrivhus (forkultivering) og rett på frossen jord i pallekarm eller opphøyde bed ute. Vitersådd har mange fordeler.

Les også: Vinterså grønnsaker i plastkasse ute
Les også: Dette sår jeg i februar
Les også: Så frø i januar

Det vanlige er jo å så frø på våren og forsommeren; slik alle som dyrker grønnsaker har gjort i generasjoner. Men for meg passer det bedre å spre såddene utover hele året. Da fordeler jeg også arbeidsbyrden, vi får passe mengder grønnsaker å høste gjennom en lang sesong og avlingene blir ikke så sårbare! Om det er en sådd her og der som mislykkes, er det alltid en annen på gang.


Vintersådd salat i april! Mange salater tåler litt kulde. Jeg pleier å blande frø fra ulike salatposer med kålfrø og spinat og bredså en stor vekstflate med kald jord i tunnelveksthuset. Det gjør ingeting om jorden er frossen når jeg sår. Fra tidlig i april kan vi høste salat.

Velg riktig så-tidspunkt

Vintersådd ute betyr at du sår grønnsaksfrø i kald  jord. Jorden kan til og med være frossen; da legger du frøene rett på den frosne jorden og dekker dem med et lag opptint jord, enten bare frø-raden eller hele såflaten. Deretter skal frøene ligge i den kalde jorden hele vinteren. Når det blir vår, og passe lyst og varmt – da gror frøene.

Denne spinaten sådde jeg i januar i kaldbenk. Den begynte å spire i mars og fra tidlig i april kunne vi høste spinat det året.

Grunnen til at frøene gjerne spirer tidligere når du har vintersådd enn om du venter til våren med å så, er at frøene forbereder seg på å gro mens de ligger i den kalde jorden på vinteren. De suger til seg fuktighet og ligger klare i startgropa, derfra bestemmer de selv når det er dags for å begynne å vokse. Om jeg skulle ta den avgjørelsen og så først når jeg tenker at tiden er inne, ville det bli ganske mye senere, og frøene ville gå glipp av det tidlige startskuddet som går under jorden på senvinteren, eller tidlig, tidlig på våren.

Men det er litt vanskelig å vite når det er riktig å vinterså. Det er viktig å ikke så for tidlig. Sår du for neste vår allerede i november/tidlig desember, risikerer du at frøene begynner å spire i en mildværsperiode, og da kan spirene bli ødelagt når det fryser på igjen. Jeg pleier å vente til langtidsvarselet viser temperaturer under eller på null i minst en uke sammenhengende. Det kan være før jul her jeg bor, men ellers funker det kjempefint å vinterså i perioden januar–mars.

Det er ofte snø om vinteren her hos meg. Det betyr ingeting for vintersådden, jeg bare børster bort snøen der jeg vil så, legger frøene på jorden, dekker dem med tint jord og legger gjerne snø oppå jorden igjen. Da er vintersådden ferdig “vannet” også.


Slike rammer eller kasser, pallekarmer eller annet, som kan dekkes med lokk, er supre å vinterså i.

Velg riktig vokseplass

Jeg vurderer de ulike delene av hagen nøye før jeg vintersår. Helst velger jeg litt beskyttede vokseplasser, som plantekasser eller pallekarmer, opphøyde bed eller drivhustunnel. De fleste av dem kan jeg dekke med lokk eller lignende så ikke vær eller dyr ødelegger såddene.

Velg riktige grønnsaker

De grønnsakene jeg velger å så på vinteren er veldig robuste, de tåler en del kulde. Dessuten vokser de fort. Disse grønnsakene dyrker jeg for å få raske, altså tidlige, avlinger av egendyrket grønt på våren. Når jeg velger rasktvoksende grønnsaker, som tåler litt kulde, og sår dem på relativt beskyttede vokseplasser ute, kan jeg få spiseklare grønnsaker veldig tidlig.

Favorittgrønnsakene for vintersådd er: spinat, salat, dill, bladkål og ruccola
Andre grønnsaker som tåler vintersådd: pastinakk, sommergulrot, persille, havrerot og svartrot

Prøv også å google “vintersådd” og sjekk hva andre sår på vinteren med bra resultat!


Det betaler seg godt å få frø i jorden vinterstid: pallekarmer fulle av ferskt grønt er et fantastisk syn på våren, før det meste andre i kjøkkenhagen knapt har begynt å tenke på å gro. Til våren er det dessuten mye annet å ta seg til i hagen, supert om såddene av for eksempel gulrot og pastinakk, dill og persille samt de første salatsåddene allerede er unnagjort da!

Nedenfor har jeg samlet en del videoklipp av ulike løsninger for vintersådd fra hagen min Skillnadens Trädgård i Sverige. Kikk gjerne på dem for inspirasjon.

Lykke til med vintersåddene!

/Sara Bäckmo

De tidlige voksestedene i april (svensk tale)

Vintersådd av grønnsaker i pallekarm (svensk tale)

Slik vintersår jeg spinat i kaldbenk (svensk tale)

18. February 2017