22. April 2018

'Vorbote 3' plantet ut i tunneldrivhuset

Endelig er de første kålplantene i jorden - utendørs i tunneldrivhuset. Selv om det ikke er veldig varmt, forventer jeg meg å begynne å høste i slutten av april.

Fina gröna kålplantor i svarta krukor i tunnelväxthus.

Disse vakre plantene ble sådd i januar, og har vokst innendørs siden da. De har blitt pottet om to ganger.

 

Det er en ren lykke å endelig sette ut de vakre plantene! Savoykål 'Vorbote 3' er en av favorittene mine som gir tidlig innhøsting, disse fire plantene har jeg pleiet og stelt siden jeg sådde dem i januar. De ser lekre ut, ikke sant?!

Plantene har blitt pottet om to ganger og har ofte blitt gjødslet med svakt tissevann etter de fikk nye potter første gangen. Les mer om dette i Gjødsle med tiss inne. For det meste har de stått under plantelys i et vindu, i romtemperatur. Akkurat som i tidligere år, har planen vært å få dem ut i tunneldrivhuset i mars for å begynne å høste ytre blader i april og hele hoder i mai.

 

En kvadratmeter jord inom en träram, med några gröna blad som växer i.

I denne gamle varmbenken har jeg hatt vintersalat, men nå er det savoykålen sin tur. Jeg løftet bort trerammen og rakte jorden jevn langs rammen til bedet.

 

Vackra kålplantor i matt grön färg i en bädd med svart jord i tunnelväxthus.

De fire plantene skal sitte tett i kortenden i et bed. Siden de vil bli høstet blad for blad utenfra og inn, er det ikke noe problem at de står tett.

Nå er de plantet ut i et bed som var varmbenk i fjor. Jordstrukturen føles fin og forhåpentligvis er det mye næring igjen i jorden. Jeg ga også litt gjødsel, med tissevann, da plantene ble satt ut i jorden. Samtidig snødde det sidelengs utenfor! Det var litt uvirkelig med snø, så sent som i de siste dagene i mars.

Akkurat denne savoykålen vokser veldig bra selv om temperaturen er lav. I skrivende stund har vi et par plussgrader på dagen og et par minusgrader om natten, men i tunnelhuset blir det varmt og godt så snart solen skinner. Det blir lett opp imot tjue grader. Så snart solen går ned, faller temperaturen til noen plussgrader. Ettermiddagen da kålen ble plantet, var det 5 plussgrader i bakken, og jeg forventer meg at temperaturen kommer til å ligge der omkring. Når det er minus ute, vil det være frostfritt i tunneldrivhuset.

 

En vacker planta utan kruka, där rotsystemet tydligt syns mot jorden.

Så fine er plantene etter nesten åtte uker innendørs. Denne størrelsen er perfekt for kål som skal plantes!

 

Hvis du glad i kål så hold utkikk her på nettstedet. Snart er det tid for en ny video med oppfølging av kålen vi følger fra frø til innhøsting, nemlig spisskålen 'Early Jersey Wakefield' som ble sådd i februar. Der vil jeg fortelle deg mer om hvilke refleksjoner jeg har om denne tidlige kålen når det kommer til planteplass, gjødsel og annet. Jeg skal også skrive mer om hvordan jeg jobber, eller ikke jobber, når det kommer til herding av plantene mine.


Jeg klarte ikke la være å spille inn en liten video rett etter utplantingen. Jeg blir nesten høy av kål! Det er noe med kålplanter som jeg bare elsker. Jeg kan rett og slett ikke få nok. Jeg kan sitte og se på plantene i evigheter – de blir bare vakrere og vakrere. Akkurat nå er savoykålen det prektigeste av alt i tunneldrivhuset, der resten av alle plantene i vinterdyrkingen enten er små eller skrantende. Best av alt er at innen kanskje fire uker eller så, så er det tid for innhøsting!
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *