Brannskader av grønnsaker

Noen grønnsaker kan utrolig nok forårsake en type av hudskader, ikke ved matlagingen, men i hagen. For noen år siden måtte vi dra til sykehuset med barna da de hadde fått merkelige brannskader.

Sommeren er en fantastisk tid. Vi er ute så mye som mulig, og jeg nyter å se barna holde på med ekte sommerferieaktiviteter. I øyeblikket bygger de endeløse prosjekter av gamle møbler som skal til gjenvinning, de løper rundt med noen av min manns gamle, kasserte skjorter i en lek som går ut på å sile vann, vaske og henge opp skjortene til tørk, før de gjør det samme igjen og igjen.

I sommer har interessen for plantene de har i sine egne pallekarmer vært minimal. Salaten står fortsatt urørt, mens store beholdere med erter får bli med inn i de nybygde hyttene når de vil ha noe godt å knaske på. Vil de ha noe mere eksklusivt når de leker piknik henter de ingrediensene i kjøkkenhagen.

 

Noen tilbud
Hagen er selvsagt en genial lekeplass for barna. Men noen ganger har vi opplevd ubehagelige hendelser. Jeg har tidligere skrevet om hvordan et av barna snublet nedi en vanntønne, en annen spiste rabarbrablader og fikk kraftig oppkast, og samme barn var nesten ett år da han var så uheldig å bli stukket av en veps i munnen. Da kom ambulansen med stor dramatikk, men alt gikk heldigvis bra.

 

Ett stort knippe morötter ligger på marken.

Gulrøtter ser ufarlige ut, men bladverket kan forårsake brannskader på soleksponert hud.

 

Blemmer og merker
For noen år siden skjedde det imidlertid noe helt uventet, som endte med et besøk på sykehuset og leger som klødde seg i hodet. Alle (da tre) barna hadde fått merkelige skader på hele overkroppen og noen hadde også merker på armene. Det så ut som om noe veldig varmt hadde rent ned langs kroppen. Vi fant ingen åpne sår på huden, men store røde flekker og i noen tilfeller blemmer som så ubehagelige ut. Barna hadde ikke vondt, men vi ville selvsagt vite hva det var.

På barneakutten var det flere som inspiserte blemmene, men ingen kunne konkludere med hva det var, annet enn at det lignet på brannskader. Det ble ikke ansett å være noe alvorlig, og vi mottok en oppfølgingssamtale på telefonen en tid senere.

Etter nærmere undersøkelser viste det seg at barna hadde fått brannskadene etter at plantesaft fra persille og gulrot hadde rent ned langs brystkassen da de hadde vært ute i hagen og gomlet grønnsaker. Grønnsaksaft, bar overkropp og sol er ikke en god kombinasjon. Dette kan forårsake en type av brannskader. Det tok flere måneder før merkene begynte å blekne og forsvinne, jeg trodde lenge at merkene ikke skulle gå bort. Men til slutt forsvant de.

 

Fytofotodermatitt/fytodermatitt
Fenomenet kalles for fytofotodermatitt eller fytodermatitt. Som jeg forstår det handler det om plantesaft fra planter i skjermplantefamilien, som pastinakk, persille, gulrot og andre, som i kombinasjon med sollys kan forårsake brannskader på huden. Det finnes andre planter som gir lignende symptomer, som Moses brennende busk og bjørnekjeks, men det er ikke mange som vet at noen av våre vanligste grønnsaker også kan forårsake samme type skade.

Jeg har alltid latt barna leke i hagen som de selv vil, de får fritt løpe rundt og leke og plukke og spise av det meste. Men etter denne hendelsen er jeg forsiktig med at de ikke får leke med for eksempel gulrotgras (som ellers er spiselig og godt i for eksempel salater) når de ikke har klær på seg.

Det er selvfølgelig ikke bare barn som kan få disse skadene. Den som river av blad fra pastinakk (eller noen av de andre grønnsakene i samme familie) og får plantesaft på hendene, kan også påvirkes. Vi tok bilder av skadene, men har dessverre ikke bildene lenger, så jeg kan ikke vise hvordan skadene så ut. Det er vanskelig å søke på nettet etter brannskader fra planter fordi det dukker opp mye som er irrelevant.

Håper vi kan unngå lignende skader nå, siden vi har enda en nysgjerrig liten knert som vingler på små ben rundt i hagen. Vi krysser fingrene!
/Sara Bäckmo

09. May 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *