29. August 2017

Litt-av-hvert-syltetøy

Vi spiser en del syltetøy hjemme hos oss, og jeg vil gjerne bunkre hjemmelaget for vinteren. Men hva gjør man når det bare finnes litt av hver sort å høste, og ikke de store mengdene som oppskriftene krever?

De fleste oppskrifter på syltetøy inneholder én eller muligens to sorter frukt eller bær: det er bringebærsyltetøy, plommesyltetøy eller bjørnebærsyltetøy, for eksempel. Av og til er det en kombinasjon av to, men sjelden mer.

Men noen år blir det så lite bær og frukt på busker og trær av det er vanskelig å få nok til en skikkelig batch av favorittsyltetøyet. Det synes jeg sjelden er noe problem. Trikset er å tenke litt nytt og våge å smelle sammen et helt eget syltetøy, et som ikke finnes i kokebøkene.

Lett sukret og rett i frysen

Samle sammen det du har av frukt og bær og lag dine egne kombinasjoner! Barna mine liker kokt syltetøy med sukker i uten at det blir altfor søtt. Når jeg koker syltetøy på bær fra hagen, hiver jeg ganske enkelt bær i en gryte, fyller i vann så det raust dekker bunnen av gryten og sukrer lett. Denne røren får putre uten lokk til jeg synes konsistensen er passe. Deretter smaker jeg til med krydder eller litt mer sukker om det trengs.

Syltetøyet avkjøles i gryten og legges deretter i mindre bokser og glass som jeg putter i frysen.

Grunnen til at jeg fryser syltetøyet i stedet for å bare sette det i kjøleskapet, er at jeg ikke kan være helt sikker på holdbarheten: i kokebøkenes oppskrifter er mengden sukker og syltetøy tilpasset for å gi både søt smak og lang holdbarhet. Sukkeret konserverer produktet. Jeg koker imidlertid sammen godsakene mer med hensyn til smak enn lang holdbarhet, så for å unngå at det gjærer eller mugner, lagrer jeg det i frysen.

Noen favorittblandinger

Slike litt-av-hvert-syltetøy er supre å lage av rester eller små innhøstinger fra ulike busker og trær i hagen. Nylig lagde jeg en superfrisk blanding av plomme og (hage)blåbær. Plommene var av sorten “Czar” og høstet fra et tre jeg plantet i fjor! Jeg var veldig overrasket over at det ble noe å høste fra det treet allerede nå, men da ungene hadde fylt magene sine, brukte jeg resten i et mørkt luksussyltetøy til kveldsskivene mine. Så godt!

Andre favorittkombinasjoner jeg har forsøkt:
– Plomme og rabarbra (vi kaller denne varianten for falsk aprikosesyltetøy, for smaken minner litt)
– Plomme, rabarbra og wonderberries (Solanum retroflexum)
– Solbær, rips og rabarbra
– Jordbær og rabarbra
– Rips og bringebær

Har du forsøkt andre super-kombinasjoner som du vil dele? Eller andre triks som gjør det enklere å fylle opp lageret av syltetøy for vinteren? Del gjerne!

/Sara Bäckmo

3 responses to “Litt-av-hvert-syltetøy”

 1. Hei Sara.
  Herlig med litt av hvert syltetøy, det brukes her i huset også.
  Har du Aronia i hagen? Noen tips om bruk?
  Her brukes det mest til marmelade eller i kaker....hva mer?

 2. Magni Krause says:

  Etter å ha sett videoen din om såing av rabarbra,harnjeg lyst til å dele et av mine favoritt syltetøy.

  1 kg rabarbra, malt i foodprosessor
  100 g fersk ingefærrot, malt i foodprosessor.
  Kokes opp med 1 kg sukker evt.mindre, smak deg fram.

  Friskt og veeeeldig godt.

  Mvh Magni Krause

 3. Magni Krause says:

  Unskyld, det var jo ingen video, men et blogg innlegg om rabarbra.

  Mvh Magni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *