15. April 2017

Prioriteringer i kjøkkenhagen

I siste halvdel av april, hele mai og første halvdel av juni er det mye å gjøre i kjøkkenhagen. Hver dag.

Det går an å skyve litt på jobbene i hagen, men til slutt hoper det seg opp og alle oppgavene skriker etter oppmerksomhet samtidig. Da forsøker jeg å holde fast ved en klar prioritering for å vite hva jeg skal gjøre når. Det hjelper å ha en overordnet plan og ambisjon for kjøkkenhagen. Mitt mål er å produsere så mye mat at familien ikke behøver å kjøpe grønnsaker i det hele tatt store deler av året. Da blir det fokus på mat i prioriteringene: så, høste, spise. Jeg kan synes det er sørgelig at radene ikke er perfekte og ikke ser frodige og lekre ut til enhver tid, men ettersom tiden er en begrenset ressurs og jeg foretrekker å dyrke fremfor å ikke dyrke, er jeg likevel fornøyd slik det er.

Så hvor begynner jeg?

1. Det viktigste er å så

Jeg forsøker å så eller plante noe hver dag i denne perioden. Akkurat nå er det plass på friland, så da sår jeg der. Senere kommer det til å vokse grønsaker nesten overalt der, og da sår jeg i pluggbrett, potter og kasser. Det jeg sår skal bli mat, og jeg vil ha mat å høste  hele året. Derfor må jeg så lite, men ofte.

2. Vanning på plass nummer to

Jeg må jo ta vare på det jeg har sådd. På våren, før grønnsakene har vokst frem litt og jorden kan dekkes godt med gressklipp og annet jorddekke, blir vokseplassene fort tørre og jeg må være “på” med vanningen.

3. Høste i tide

Jeg er påpasselig med å høste grønnsakene i tide, så ikke alt arbeidet blir til ingen nytte. Det er ikke alltid jeg rekker å ta hånd om det jeg har høstet med det samme og forberede det for fryser’n eller annen lagring eller tilbereding. Men jeg sørger for å få det inn på kjøkkenet og eventuelt i kjøleskapet, så jeg har det der til siden. Mange mener at man MÅ ta hånd om grønnsakene med det samme for at de ikke skal miste det ene eller det andre; men min erfaring er at alt jeg plukker inn fra kjøkkenhagen er så mye ferskere enn kjøpe-grønnsaker uansett at de fint tåler å vente litt.

4. Plante om

Jeg har alltid mange spirer som har vokst og blitt småplanter og trenger å bli plantet om. Ofte går det så mye tid til å så og vanne med barna i løpet av dagen, at det ikke blir tid til å plante om da. Det gjør ikke noe: jeg elsker å finne frem jord og krukker av avispapir og plante om på kveldene. Det er så trivelig! Og plantene takker for oppmerksomheten ved å se fine ut i nye krukker, og snart har de etablert seg godt og veksten setter ny fart.

5. Rydde og fikse

Det å holde orden i hagen havner ganske langt ned på prioriteringslisten min. Det får bli en dag da jeg ikke får gjort noe annet, og ungene er med ut. De kan jo bli lei av at jeg ligger på knærne og sår uendelig mange gulrøtter. Da gjør vi noe sammen i stedet: vi liker å laste hageavfall og rot i trillebårene og lastebilene deres og kjøre det bort. Da peser og jobber og bærer vi sammen og gleder oss til å spise lunsj under treet i hagen når vi er ferdige.

Og så var det staudene …

Egentlig synes jeg at staudebedene er viktige; jeg blir så glad av alle fargene! Likevel kommer de nederst på listen. Nå på våren må de klare seg selv, jeg har ikke en gang rukket å klippe ned alt fra i fjor. Men jeg lengter etter en litt varm og lys vårkveld, når det ikke er jeg som legger ungene. Da skjer det! Jeg elsker å gå rundt og sjekke hva som er kommet opp av alt jeg har sådd fra frø gjennom flere år, kanskje jeg graver litt eller flytter på noe, eller fikser noen kanter.

Jeg pleier ikke skrive lange lister over gjøremål for de enkelte dagene. Noen få punkter i hodet holder, eller en tydelig prioritering. Da blir jeg glad for det jeg har fått gjort når dagen er over, i stedet for å bli skuffet over alt jeg ikke rakk.

/Sara Bäckmo

2 responses to “Prioriteringer i kjøkkenhagen”

  1. Nina says:

    Det er så utrolig hyggelig å følge det du skriver. Jeg bor litt på gård i Byglandsfjord og lutt i Kristiansand, hvor klimaet er vidt forskjellig. Akkurat nå snør det på B-fjord. I går formiddag satt vi i låveveggen og nær varmen, på ettermiddagen var det et kappløp og rake blader formå dekke alt som var flyttet opp fra Kristiansand og som ikke lenger forventer frost mens derimot strutter av grønn glede. I byen kan man ikke klippe ned en eneste staude før våren, i tilfelle det blir en våt vinter, for da råtner alt. Nå står det vel et par hundre frøpakker og venter på såing, irriterer meg grenseløst at tomatene ikke er i jorda. Og jeg skulle jo så i pallekarmer i påska, men neida. Snakker om å pløye for å så grønnsaker, men nå er det bare å vente tålmodig på at våren kommer tilbake om en ukes tid. Takk for hyggelig spalteog ha en fin dag. Nina

    • sarabackmo says:

      Tusen takk! Så spennende med to så ulike plasser å dyrke på! Tålmodighet er en av de musklene man virkelig får trent når man dyrker selv. Vi får prøve å se på alt vi synes vi ikke får gjort som muligheter:) og glede oss til å få hagetid til å realisere dem. Takk for at du følger og leser! /sarabackmo.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *