09. July 2017

Spørsmål og svar fra juni

Sommerhagen er vidunderlig! Ertene klatrer på høye ris, klematis og roser blostrer og nyplanteringer kjemper om plassen med spiseklare grønnsaker. 

Vi har hatt mye regn i juni, kombinert med passe varme sommerdager. Det vokser fint og vi får mer og mer varierte avlinger for hver dag. Små zucchini til frokostskivene, massevis av sukkererter og krispig salat. Dessverre lar tomatene vente på seg. Alle tomater i høyde med ettåringes hode er plukket bort(!) og jeg trener tålmodigheten: Loa er 14 måneder nå og synes det er moro å vri tomatene av plantene og høre det lille kneppet når de slipper kvisten.

Det viktigste i kjøkkenhagen gjennom sommeren er å fortsette å så. PÅ hektiske sommerdager prioriterer jeg å så og plante fremfor å luke. Ugresset kan jeg alltids ta senere, kanskje til og med et annet år. Men jeg vil for alt i verden ikke være uten egendyrkede grønnsaker å spise til høsten!

Les mer om
Sommersådde gulrøtter
Grønnsaker jeg sår i juni
Grønnsaker jeg sår i juli

Nedenfor svarer jeg på mange av spørsmålene jeg har fått inn til bloggen i juni. Tusen takk for at du leser bloggen min! Håper du får en herlig sommer!

/Sara Bäckmo

Eplerosen er min rosefavoritt. Blomster og blader lukter eple gjennom hele sesongen.

Spørsmål og svar fra juni

Jeg sliter med ugresset når jeg sår på Friland. Ofte vet jeg ikke om det jeg har sådd faktisk kommer opp, eller om det er ugress… Jeg sår så mye som mulig i pluggbrett, men f.eks gulrøtter og reddiker er mest praktisk å så rett i bed. Hvordan løser du dette?
På steder hvor jeg vet at det blir mye ugress, synes jeg det er enklest å så gulrøttene ganske tett i rader. Legg ned noen små stener for å markere frøene i radene så vet du at du trygt kan luke bort ugresset utenfor raden. Mellom selve plantene er det best å vente med lukingen til de har kommet opp 7–8 cm, synes jeg. Da sitter gulrøttene ganske godt i jorden og ugresset er lett å skille ut. Lykke til!

Dyrker du gulrot i krukker med kjøpejord, blir det ikke så mye ugress i sådden.

Du skriver at du fryser ned mangold. Og her har jeg ofte litt mye jeg også. Kan du komme med noen tips til hvordan du fryser den ned? Hvordan blir den etter tining?
Mangold blir kjempefin etter at den er fryst og tint, akkurat som spinat. Den blir god å bruke i lasagne, pastasauser, gratenger og supper. Forvell mangolden i ca. 5 minutter, avkjøl, klem ut vannet, legg ca. 250 gram i en frysepose og klapp til  før du stenger posen. Når man forveller grønnsaker før innfrysing, er det først og fremst for å forbedre smaken, utseendet og holdbarheten.

Når du dyrker tomater på friland: hvilke sorter velger du?
Alle jeg vil! Utenom de hvor det uttrykkelig står på posen at de er drivhustomater. Det er så mange sorter at jeg husker ikke navnet på alle, men i år dyrker jeg hovedsakelig “Crimson Crush F1”. Den er resistent mot tørråte, og det skal bli interessant å se hvordan den klarer seg? Jeg har også “Wilma”, “Tigerella”, “Black Seaman”, “Ponderosa”, “Principe Borghese” og noen sorter til på friland.

Hvilke sorter anbefaler du spesielt?
Bifftomaten “Brandywhine” har blitt veldig fin på friland hos meg. Og så mine to favoritter “Black seaman” og “Black russian”. Evighetstomaten “Principe Borghese” blir også fin, akkurat som kulturarvsorten “Röd blomme” fra Nordgen.

Hva er vanlig dagstemperatur hos deg? Og om nettene? Du har kanskje lite nedbør også?
Det varierer veldig! Denne våren har vært kald. Også i juni har middeltemperaturen ligget på under 20 grader de fleste dagene, vil jeg tippe. De siste ukene har det regnet ganske bra her, men forøvrig har våren vært utrolig tørr. Mange lar seg lure litt av temperaturer og tror det er mye lettere og bedre å dyrke grønnsaker her sør i Sverige hvor jeg bor (eller sør i Norge). Men slik er det ikke nødvendigvis. Varmen er generelt en større utfordring enn kjølige sommerdager for de fleste grønnsaker. Varmere vær øker faren for  skadedyrangrep, og fuktigheten forsvinner fra jorden slik at plantene risikerer å tørke ut.

Dyrker du i tydelige rader, blir det enklere å luke. Her vokser dill og persille, ved siden av utplantet salat.

Jeg leste om dunderkomposten  av pallekarmer med interesse. Men hva med brunsnegler i en slik kompost?

Jeg forventer faktisk ikke store mengder brunsnegler i komposten overhodet! De som dukker opp, er det enkelt å bekjempe gjennom å vanne komposten med nematoder. Nematoder er små rundormer / parasitter som finner veien inn i sneglene og dreper dem. Hvis man vanner med nematoder i komposten med noen ukers mellomrom, er min erfaring at sneglene forsvinner raskt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *