10. November 2017

10 ting å gjøre i hagen på høsten

November. Jeg forsøker fortsatt å gjøre en liten ting i hagen hver dag. Det gjør meg glad og betyr mye for stellet av hagen i lengden. 

For mange begynner hagedrømmen på våren. Alt står på vent til da. Egentlig er det litt rart at det fortsatt er slik, når det er så store fordeler med å gjøre mye av hagearbeidet på høsten. Her får du noen tips til hva som er lurt og herlig å gjøre i hagen akkurat nå, som forberedelse til neste år. Noen av tipsene passer for deg som allerede har hage, andre passer om du holder på å rigge for en ny kjøkkenhage eller kanskje går lurer på hvordan du skal begynne? Jeg trenger dessuten en slik liste selv, når tiden er knapp med mange barn å ta vare på. Én liten ting i hagen hver dag, er min greie. Det funker!

Luke
Når bedene er høstet for grønnsaker, synes alt ugresset godt! Pass på å grave opp kraftig ugress som nesler, kveke og løvetann.

Legge på jorddekke
Tenker du å dyrke med dekke neste år, er det perfekt å begynne å bygge opp et bra dekke nå på høsten. Dekk med tykke lag organisk materiale, og ikke slurv. Det gir mange fordeler å dekke til jorden der du dyrker.

LES MER
Gjødsle med jorddekke
Ugress som jorddekke
Jorddekke og brunsnegler

Skjære kanter
På høsten er jorden fuktig og lett å sette spaden i. Skjær en liten kant rundt bed og ganger i hagen, og løft opp ugress og gress som ikke skal være der. Bruk gjerne en spade som er flat i tuppen.

Se over gangene
Når det ikke blomstrer og gror overalt i hagen, er det lett å se grunnstrukturen. Pass på å gå over gangene mellom bed og avdelinger og luke bort ugress, fikse kanter, fylle på med materiale eller reparere. Jeg legger nye ganger av treflis i en hel avdelign av hagen denne høsten. Herlig!

Her skal det endelig bli skikkelige gangveier med flis mellom bedene. Det ser jeg frem i mot etter to sesonger med vill vekst, mens jeg har hatt baby.

15 kubikkmeter treflis har jeg bestilt, og skal utbedre gangveiene i hagen med fin hvit flis.

Jeg dyrker mye erteskudd i potter i drivhuset nå på høsten. Ertene sådde jeg de to første ukene i oktober.

Tøm potter og fyll dem med kompost
Potter fylt med “sliten” jord, blir lett supre vekstplasser igjen om du tilfører bokashi-kompost eller gjødsel. Tøm den gamle jorden i pottene i en trillebår. Legg et lag planterester i bunnen, eller ugress eller løv; og så litt av den slitne jorden. Hell i en bøtte bokashikompost eller gjødsel, bland gjerne inn mer av den gamle jorden og fyll på med 5–10 cm fin jord på toppen. Disse krukkene er perfekte å vinterså bladgrønnsaker i  i januar/februar. De rekker du å spise opp før tomater eller annet trenger plassen i pottene.

LES MER
Så grønnsaker på vinteren

Bygg nye vekstplasser
Hvis du tenker å starte med kjøkkenhage til våren, eller vil utvide og bygge nye vekstplasser i hagen, er det mye bedre å starte nå på høsten. Ikke vent til våren! Se for eksempel hvordan du kan bruke ugress, løv og annet vekstmateriale til å bygge nytt:

Jeg skal banne meg dyrke på ugresset
Begynne med kjøkkenhage på høsten

Sett hvitløk
Hvitløken kan god vente med å komme i jorden til like før frosten kommer, men det gjør ikke noe om du satte den i september heller. Det kommer antakelig til å bli fin-fin hvitløk neste sommer uansett. Men hvitløk settes altså en gang på høsten. Skaff settehvitløk (løk fra butikken kan bære på smitte som skader jorden i hagen din).

Planlegg for neste år
Når jeg rusler omkring i hagen på høsten, er det lett å drømme seg bort til neste år: Hvilke grønnsaker liker vi best å spise? Hva hadde vi for mye eller for lite av i år? Hav trenger vi mer av, og hvor skal alt stå? Jeg spaner og drømmer, tenker og tar notater, og så lager jeg meg noen skisser i løpet av vinteren. De følger jeg i grove trekk når jeg sår og planter ut til våren.

Bestill frø
Den som har som mål å dyrke mye mat, bør alltid ha godt med frø tilgjengelig. Da kan du alltids så når anledningen byr seg, uansett årstid. På høsten bestiller jeg frø på nettet, det finnes også fysiske butikker som har frøposer igjen, men det største utvalget er på nett.

Så på nytt
Det er like moro å følge med på grønnsaker som spirer, uansett hvilken årstid det er. Jeg sår absolutt hele året, men hvilke grønnsaker det er og hvor jeg sår dem, varierer. Se hva jeg sår i november!

Rødbetblader er supre å dyrke i vinduskarmen. På bildet ser du sorten “Bull’s blood” som her dyrkes utendørs og brukes i salater og på brødskivene.

Du behøver altså ikke gå omkring i hagen og tvinne tommeltotter og lengte etter våren selv om det er blitt november. Jeg stjeler meg litt tid til å gjøre småting i hagen mens ungene leker ute på høsten, det fyller meg med glede og forventning.

Lykke til med høstens trivelige arbeidsoppgaver i hagen!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.