05. June 2018

Den tidligste kinakålen

Se, så fin kinakål jeg høstet i drivhustunnelen allerede i mai! Tunnelene leverer det meste av det vi høster på våren, og her dyrker jeg tidlig kinakål over en relativt kort periode. Nå er det tid for å spise opp før plantene går i blomst.

Ett nyskördat huvud av salladskål ligger i en korg.

Et lekkert og crispy hode av kinakålen 'Natsuki'.

I mai var det endelig dags for å høste årets første kinakål. Jeg elsker den variasjonen det gir i maten når jeg får til å utnytte vekstplassene i kjøkkenhagen på smarte måter. Det er egentlig bare spinat vi virkelig har mye av på vårparten, andre grønnsaker har vi i mindre mengder. Akkurat kinakål har jeg et titalls planter av, men akkurat nå skulle jeg naturligvis ønske at jeg hadde flere. Det er bare så godt!

Jeg begynte å dyrke kinakål fordi et av barna var blitt hekta på den. Han hadde spist kinakål på førskolen og forsøkte å forklare smaken av den der sprø salaten som er litt som en kål. Det var litt kronglete å finne ut av hvordan jeg best skulle få til å dyrke den, ettersom kinakålen er en av disse asiatiske kålsortene som har lett for å gå i blomst om ikke forutsetningene er akkurat slik kålen vil.

 

Ett litet salladskålshuvud ligger i en korg.

Sorten 'Natsuki' er liten, men holder fint til et måltid til hele familien.

 

Sår den tidlig og sent

I kjøkkenhagen min blir kinakålen fin om jeg sår den veldig tidlig på våren, som en slags sen vintersåing i drivhustunnelen i mars, og igjen i juli–august. De jeg sår i mars, får stå i tunnelen hele tiden. Der vanner jeg dem flittig og passer dem godt mot sneglene. De jeg sår på sommeren, står på friland.

 


Når jeg sår kinakål tidlig på våren, velger jeg gjerne de mindre sortene. Det vanligste er kanskje å sikte mot de virkelig store kålhodene. Men tidlig på våren er risikoen stor for at kinakålen går i blomst dersom det kommer en varmeperiode, og da er det sikrere å satse på de mindre hodene, som blir spiseklare først. Før varmen tar over. Sorten på bildet er 'Natsuki', som jeg har bestilt fra utlandet. Den utvikler et lite hode allerede som veldig ung plante, men vokser seg større dersom den kan stå i jorden lenger uten å gå i blomst.

Det er viktig å gi kinakålen næring og vann slik at den kan vokse i fin fart. Hvis noe halter litt, blir planten stresset og går i blomst. Hvilken lykke det er når jeg får til kinakålen! Den er utrolig god! Og barnet spiser massevis.

Les også
Slik får plantene sterke røtter

 

Sara håller ett ljusgrönt huvud av salladskål i handen.

De ytterste bladene ar jeg vridd av og lagt på som jorddekke i drivhustunnelen. De stikker litt og er ikke så gode å spise.

Selv foretrekker jeg kinakål lett stekt, men barna vil ha den rå i strimler. Uten noe til. Jeg pleier å sette frem en stor bolle med kinakål sammen med olje, vineddik og urtesalt så får den som vil fikse sin egen dressing.

Jeg fikk tips av en annen som dyrker kinakål om å så den i mai; det ga fint resultat i vedkommendes hage. Kanskje det var dyrkeprosjektet Bossgården som tipset om det? Jeg husker ikke. I alle fall har jeg bestemt meg for å forsøke det og har sådd en ny runde. Denne gangen ble det sorten 'Kasumi', som vokser vilt fort. Seksti dager etter at frøene er kommet i jorden, skal man kunne høste kålhoder. Vi får se hvordan det går.

Forøvrig planlegger jeg ikke å så kinakål igjen før i juli. Jeg håper å kunne dyrke den rosa sorten 'Scarvita' på friland. Jeg har noen småplanter av den på gang i drivhustunnelen nå, som en test. Jeg kommer tilbake til dem med bilder. Tenk: rosa kinakål! Så godt.
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.