20. October 2017

Farmors eplesmør

– Aha, det heter “eplesmør”! Jeg hadde lenge vært på jakt etter oppskriften på farmors fabelaktig gode eplemos. Her er den.

Min farmor Elise bød alltid på kveldsmat før leggetid: et luftig, avlangt graham-rundstykke med smør og eplemos. Eller, det var liksom ikke vanlig eplemos. Det var mer som en litt kornete eplegelé. Det smakte himmelsk. Jeg har aldri smakt maken til eplemos siden. Den var som en marmelade.

Da jeg arvet oppskriftsamlingen hennes, begynte jeg å lete etter noe-med-mos. Antakelig forsøkte jeg et og annet også. Men nei. Mine moser ble også mosete, og kjempegode, men de var ikke sånn som farmors.

Så, kom jeg over et bilde fra @elinpotatis på Instagram: det var bilde av en fast eplemos som kunne vært hentet rett ut av et av farmors eplemosglass! Det heter åpenbart eplesmør. De siste ukene har jeg googlet ulike oppskrifter og eksperimentert litt. Og nå er jeg på sporet av noe.

Prøv eplesmøret på en skive ristet brød! Mmmmmm.

Eplesmør er altså en fast eplemos, ofte krydret på ulike vis, og en del av dem inneholder vineddik som gir en god og syrlig smak. Konsistensen blir til når den ferdige mosen kokes lenge sammen med ganske mye sukker, slik at det blir en gelé. Farmors variant var ikke krydret i det hele tatt, hun hadde bare noen biter revet sitronskall i. Ettersom jeg minnes en god syrlighet i munnen da vi siste kveldsmat hos farmor, har jeg eksperimentert med oppskrifter som inneholder eplesidereddik. Forsøk gjerne denne!

Dette trenger du
1 kg epler
1 1/4 dl eplesidereddik
2 dl vann
sukker (mengde finner du beskrevet i fremgangsmåten under)
1 knapt kryddermål salt
skall og saften av 1/2 sitron

Slik gjør du
Velg eplesorter som gir fin mos, ellers vil du får veldig kornete eplesmør.
Skjær eplene i båter (med skallet på).
Kok eplebåtene helt myke i en vid kjele sammen med eplesidereddik og vann.
Press massen gjennom en finmasket sil/sikt.
Legg eplemassen i en kjele sammen med 1 dl sukker for hver dl eplemasse.
Tilsett salt og sitron.
La massen surre på lav varme lenge, minst en time, til den er blitt skikkelig fast i konsistensen. Den skal være nesten som gelé. Test gjerne ved å legge en liten klatt på en skål og avkjøl den. Husk å røre i bunnen nesten hele tiden, slik at eplesmøret ikke svir seg fast.

Hell over i rene, varme glass. Om du har lyst, kan du krydre eplesmøret med timian, mynte, rosmarin eller andre krydder.

/Sara Bäckmo

One response to “Farmors eplesmør”

  1. Kirsi Aspaas says:

    Hvilke eplesorter egner seg, synes du?
    Dette ser spennende ut og minner om noe fra barndommens smaker. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *