26. April 2018

Ganger mellom opphøyde bed i hagen

På våren pleier jeg å forberede bedene og fikse gangene i kjøkkenhagen. Mye fin jord har rast ned mellom bedene, men det er enkelt å fikse.

Upphöjda bäddar med jord på i köksträdgården.

Jeg har startet på jobben med den ene halvdelen av kål-feltet. En dag det ikke blåser for mye skal jeg fylle på med aviser og vått løv mellom bedene.

De siste dagene har vært fantastiske! Det kjennes som om selve hagelivet kommer tilbake nå. Jeg er sliten i kroppen, har jord under føttene og er passe innrøyka av røyken fra småkvist som jeg brenner fra tid til annen. Jeg lukter sant å si ikke roser hele tiden – men jeg er så glad!

Så snart jorden har tint opp noenlunde etter denne lange vinteren, har jeg begitt meg ut for å forberede de første bedene. Der hvor jeg skal dyrke rotgrønnsaker, et bed hvor det skal gro sukkererter, potet-feltet og et langt bed til spinat og hageportulakk har vært de første på listen. Det er enkel jobb. Jeg skraper bort litt av hageavfallet, som har ligget der siden i høst. Det finnes knapt ugress i bedene mine, og det går fort å gjøre dem klare.

Mellom de opphøyde bedene i hagen skjer det fort at kjempefin jord raser ned i gangene i løpet av sesongen. Det er ikke så mye å gjøre med dette midt i høysesongen, men nå på våren forsøker jeg gjerne å fikse til litt.

 

Vy över köksträdgården med upphöjda bäddar täckta av växtmaterial.

Slik ser det ut før jeg har renset bort jord mellom bedene. Det er ikke nødvendig å dekke bedene med jord på toppen, men jeg vil ikke ha den fineste jorden liggende i gangene, derfor lesser jeg den opp i bedene i stedet.

 

Om du vil vite hvorfor jeg dyrker i opphøyde bed, og hvordan disse ser ut på sommeren – ta en titt på videoen under, hvor jeg forklarer mer.

 


Våronna i kjøkkenhagen
Nå er nesten alt jorddekket på bedene for en stor del blitt til muld, og de fleste stedene kommer jeg til å starte helt på nytt med å dekke jorden. Altså består mange av bedene bare av ren jord nå. Jeg tar et grep eller en liten spade (for store spader blir for tungt å jobbe med ettersom jorden er ganske hardt pakket nå) og løfter jord fra gangene opp i bedene. Deretter går jeg over med en rake på høykant og løser opp jordklumpene. Voila – et lite ekstra lag med jord.

Dette fungerer akkurat like fint å gjøre over et lag delvis omdannet jorddekke. Det blir som å plante inn fin-fine mikroorganismer i dekket, som gjør at omdanningen går litt raskere. Enda et lag med jorddekke på toppen, og så er prosessen i sitt ess.

Närbild på hur gångarna ser ut innan de rensats.

Slik ser det ut mellom bedene. Oppå dem ligger tykke lag av jorddekke igjen siden i høst.

 

I gangene mellom bedene pleier jeg å legge for eksempel avispapir, løv, ensilasje/silo eller noe annet som kveler litt av ugresset. Jeg kan også mate på med ugress eller planteavfall i gangene i løpet av sesongen, omtrent om om jeg har en liten kompost der. Dermed er det kjempelett til høsten å bare løfte materialet opp på bedene, om jeg ønsker det. Markene elsker jorddekke!

 

Närbild på jord i en bädd och gången nedanför.

Med et grep eller en lite spade kan jeg enkelt markere kanten på bedet og lesse jorden opp på bedet. En enkel quick-fix.

Det er alltid litt trist å se all den nakne jorden i kjøkkenhagen før jeg kommer i gang med å legge skikkelig jorddekke overalt. Samtidig gleder jeg meg over den helt fantastiske jorden jeg har å jobbe med. Jeg får ofte spørsmål som: "Hvor lang tid tok det for jorden å bli så fin?" Jeg er inne i den åttende sesongen i kjøkkenhagen min nå. Resultatene av å dyrke med tykt jorddekke, som jeg har gjort siden høsten 2011, var synlige og tydelige allerede sesongen etter. Og i 2013 kunne jeg se store forbedringer i et fint lag med muld på toppen av jorden under jorddekket. Nå er jorden som smør de gangene jeg behøver å grave i jorden.

Så vær god mot jorden din! Dekk den med organisk materiale og skap et rikt jordliv som kan utvikle og forbedre jorden!
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *