03. April 2018

Gjødsle med tiss inne

Hjelp – alle plantene mine innendørs trenger gjødsel! Hva skal jeg bruke? Jeg vanner plantene mine med verdens smarteste gjødsel – tiss.

Plantor står och trängs under växtbelysning.

Under trappen står en del av det jeg har sådd innendørs.

 

Det er mer enn lovlig trangt om saligheten for alt jeg forkultiverer innendørs nå. Vekstlysene strekker ikke til, og i helgen begynte jeg å flytte bort store brett med planter til sørvinduene uten ekstralys. I starten av april pleier utelyset å være nok til at plantene kan klare seg i de lyseste vinduene. Det får briste eller bære.

Når plantene jeg har sådd inne kommer opp i en viss størrelse, begynner det å bli tid for å gjødsle. Det gjør jeg for at plantene skal få energi nok til å vokse i sine ofte ganske små potter en stund til.

I en liten plugg med såjord for eksempel, er det veldig lite næring. Når jeg potter om plantene, setter jeg dem i plantejord av en eller annen type, den inneholder litt mer næring enn såjorden. Men tro meg, mange planter vokser i rekordfart inne, hvor det er varmt og trivelig. Og rett som det er, er det slutt på næringen. Ofte skjer det fortere enn man tror. Derfor gjødsler jeg plantene som jeg forkultiverer innendørs, slik at de skal fortsette å vokse i fin takt, helt til det er dags for dem å komme ut.

Hva, hvordan og når?
Jeg pleier å begynne å vanne innendørsvekstene med flytende gjødsel omtrent en uke etter at jeg har pottet dem om i plantejord i en litt større potte. Noen ganger får de en dose før omplantingen også. Jeg følger ingen bestemt plan for når jeg gjødsler eller hvor ofte jeg gjentar det. Jeg tar det på magefølelsen og gjødsler der hvor jeg synes det ser ut som om det trengs.

Mange spør hva jeg gjødsler med, hvor mye og hvor ofte.

Jeg bruker utelukkende tiss og bokashivæske. Det siste skal jeg skrive mer om siden. Nå skal det handle om tiss, som er helt uovertruffent som gjødsel.  Tiss inneholder det plantene trenger, blant annet nitrogen, fosfor og kalium – de samme stoffene som finnes i gjødsel du kjøper i butikken. Bare at tiss er gratis. Gjødselen er lett for vekstene å ta opp og gir raskt resultat. For den som vil ha sitt eget kretsløp hjemme, med enkel og billig gjødsel, er tiss virkelig helt kanon! Det er perfekt å gjødsle med tiss tidlig i sesongen når plantenes bladverk skal vokse frem.

Men for mange kan det virke veldig rart i begynnelsen å skulle gjødsle med egen urin inne – på planter som senere skal spises. Vi kommer tilbake til dette senere.

Spe ut med vann
Tiss som brukes som gjødsel, skal tynnes ut med vann. Jo mer vann jo svakere gjødsel, og jo mindre risiko for at det vil lukte innendørs. Det finnes studier som viser at det er mer fordelaktig for planter, både grønnsaker, potteplanter og blomster, å få svake doser gjødsel ofte enn sterkere doser mer sjeldent.

Det er vanlig å anbefale at en del tiss spes ut i ti deler vann, men når jeg skal gjødsle innendørs går jeg nok heller for en del tiss og tjue deler vann. Og så tissevanner jeg heller litt oftere. Jeg sikter kanskje mot å gjødselvanne slik hver tredje dag inne. Da vokser det som bare pokker!

 

Disse grønnsakene liker næringsrik jord

 • Kål
 • Aubergine
 • Sellerirot
 • Purreløk
 • Artisjokk
 • Tomat
 • Paprika

 

Hvordan gjør man det?
Vi har en potte på badet, og er så heldige å ha små barn som tisser på den. Etter hver gang fyller jeg potten omtrent halvfull med vann og heller alt over i en vannkanne eller plastflaske. Jeg vanner med gjødselblandingen med det samme.

Hvis det kniper, tisser jeg på potta selv. Senere i sesongen har vi en kombinert vannkanne/potte som vi bruker flittig. Men så tidlig på året som nå, trenger jeg ikke så mye gjødsel inne at det er noe poeng i å ha denne kanna stående på badet. Kanna står i drivhustunnelen, og jeg har akkurat begynt å tisse på den når jeg er ute. Da bruker jeg tissevannet til å gjødsle i bedene der. Dette skal jeg skrive mer om siden.

Når vi ikke har pottebarn, holder det fint om jeg tisser i en liten bøtte eller lignende en gang om dagen, og vanner pottevekster og planter som forkultiveres inne.

 

Tips for gjødselvanning inne

 • Vann bare litt om gangen slik at gjødselvannet ikke renner ut og blir stående i skålen under potta
 • Ikke gjødsle planter som står på varmematte
 • Ikke bruk tissevann i selvvanningssystemer inne
 • Ikke la tissevannet stå til en annen gang du skal gjødsle, bruk det med en gang.
 • Unngå å hele det på bladene.

 

Tre kålplantor under växtbelysning i ett fönster.

Kål er næringskrevende og vokser kjempefint inne når den får tissevann.

 

Tre vanlige spørsmål
Lukter det ikke vondt? Nei. Om du tynner ut tisset skikkelig, bruker ferskt tiss og ikke varmer det opp for eksempel ved å vanne med det på en varmematte, gulvvarme eller et annet varmt sted, vil det ikke lukte. Jeg tror ingen som besøker oss hjemme synes at det lukter mistenkelig, selv om jeg vanner både potteplanter og grønnsaker med tissevann hver dag.

Men man kan vel ikke gjødsle med eget tiss dersom man bruker medisiner? Dette må naturligvis hver enkelt ta stilling til og avgjøre hva som kjennes riktig i det aktuelle tilfellet. Det har vært gjort studier og oppsummert virker det som om anbefalingen er at det kun finnes grunn til å unngå tiss som gjødselmiddel dersom man bruker svært sjeldne medisiner.

Kan man gjødsle for mye? Små planter innendørs er mer vare enn planter som vokser ute i mye jord. Blir det for mye næring, kan plantene falle sammen, så hold igjen litt. Eller, om du ikke gjør det, ser du jo hvor grensen går. Som regel gjødsler vi for lite; det går fint å gi på en god del.

 

Nybegynnertips

 • Hvis du synes det kjennes ekkelt og lite fresht å vanne med tiss, kan du starte med plantevekster som først blir spiseklare i slutten av sommeren
 • Ikke si noe til familien om at du har gjødslet med tiss
 • Tiss i en liten kopp eller beholder som du kan kaste etterpå dersom du ikke vil vaske den opp
 • Heng en egen oppvaskbørste på badet som du bruker bare til å vaske tissepotta
 • Vask potta med en mild såpe

 

Det er kontroversielt å gjødsle med tiss. Mange synes det er ekkelt. Det bærer dem i mot å skulle håndtere sitt eget tiss, som vi jo ellers ikke har noen kontakt med overhodet. Men mange mener også at tiss er det beste gjødselmiddelet vi har! For meg kjennes det helt naturlig å ta i bruk denne ressursen, også innendørs. Det er jo egentlig her jeg trenger den aller mest, ettersom jeg ikke kan dyrke med jorddekke inne eller bruke kompost som gjødsel på samme måte som ute i kjøkkenhagen.

Vil du lese mer? Det svenske hageselskapet "Riksförbundet Svensk Trädgård" har satt sammen et utmerket infoark om å gjødsle med urin. Det finnes på svensk her: Gödsling med urin.

Hver gang jeg skriver om tiss som gjødsel, kommer det mange kommentarer; noen ganger ganske sterke ord og oppfordringer som kan gjøre andre som dyrker engstelige og i tvil. Disse kommentarene bygger for det meste på menneskers forestillinger mer enn fakta. Dersom du får lyst til å skrive en kommentar om at det skulle være dårlig eller farlig å gjødsle med tiss, vil jeg gjerne at du tar en kikk på infoarket over og eventuelt søker opp annen informasjon fra en troverdig kilde først. Deretter svarer jeg deg gjerne!

Til alle som blir nysgjerrige på å forsøke å gjødsle med eget tiss for første gang – bare gjør det. Du kommer antakelig til å se fine resultater veldig snart. Lykke til!

/Sara Bäckmo

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *