04. June 2017

Grønnsaker å så i juni

Nå gror det så det knaker nesten overalt i kjøkkenhagen, men snart blir det ledig plass etterhvert som vi høster spiseklare grønnsaker. I juni sår jeg for å fylle på, så vi kan høste egendyrket leeeenge …

Endelig er det sommer! Nesten alle vekstplassene mine er fyllt opp av grønnsaker i ulike stadier: noen er nettopp sådd, andre er nettopp plantet ut. En del er midt i vekstfasen og andre igjen har vi allerede spist opp. Herlig!

Jeg vil ha så lang sesong som mulig, og derfor fortsetter jeg å så gjennom hele sommeren. Faktisk består hagelivet i juni like mye av å så frø og sette ut smålplanter som tidligere på våren. Alle steder hvor vi høster det vi sådde gjennom vinteren og våren, skal sås på ny.

Mye av det jeg sår tidligere på våren, kan også sås i juni. Det er kanskje mest et spørsmål om hva du og/eller familien liker å spise, hva som tåler å stå lenge i jorden og hva som eventuelt kan lagres.

Dette sår jeg i juni:

Sår i plugger og potter for utplanting på friland:
Salat
Salatløk
Broccoli
Svartkål
Grønnkål
Purpurkål
Bondebønner
Brekkbønner
Sommerblomster
Persille
Squash
Knutekål
Soyabønner
Mais

Sår rett på friland:
Pipeløk
Margerter
Sukkererter
Sommergulrøtter
Dill
Persille
Sommerblomster

Annet som går fint å så nå:
Mangold
Beter
Agurker
Basilikum
Mainepe
New Zealandsk spinat
Hageportulakk

Verdt å tenke på

Blomster og grønnsaker som for-sås på sommeren, vokser fort. Jeg må så passe kort tid før utplanting så ikke småplantene behøver å stå i pluggbrettene og stampe for lenge. Noen grønnsaker kan settes ut litt her og der, som salat og persille. Disse passer jeg på å ha på lager, slik at jeg kan sette dem ut der det blir plass. Andre grønnsaker hører hjemme på bestemte steder i kjøkkenhagen på grunn av vekstskiftet mitt. Da gjelder det å “time” såtidspunktet slik at plantene er passe store når det blir plass, for eksempel i kålkvarteret. Det er et lite puslespill.

Jeg sår ingeting innendørs på denne tiden av året. Inne blir plantene bare tynne og strantete. Mye bedre å så dem ute, hvor det er lys nok og vind og temperatursvingninger som gjør plantene sterke og fine. Jeg oppbevarer såddene i skygge eller halvskygge.

Jeg har enn å ikke begynt å så grønnsakene jeg skal dyrke gjennom vinteren, hverken i drivhustunnel eller på friland. Det gjør jeg i juli og august.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *