02. May 2017

Må jeg så i såjord?

Må man alltid så frø i spesiell såjord på pose fra hagesenteret? Neida, såjorden skal helst ikke være for næringsrik, men du behøver ikke kjøpe om du har!

På våren får jeg igjen for arbeidet jeg la ned på hage- og kompostjorden i kjøkkenhagen sist høst. Minst en kubikkmeter jord silte jeg og pakket i tomme jordsekker og andre plastsekker. De har ligget lett tilgjengelige på en pall hele vinteren.

I klippet nedenfor kan du se hvordan jeg går frem for å få jord til overs på høsten – og bunkre for vinteren og vårens såprosjekter:

Jeg begynner å så for sesongen i januar, både grønnsaker og blomster. Da stikker jeg bare ut og henter meg en pose fra pallen. Den frosne eller kalde jordposen får stå på badet noen timer før jeg bruker den, så den tiner og rekker å bli litt varm.


Porøs jord

Jeg har lært meg at frø ikke bør sås i for næringsrik jord. Frøet fikser ikke for stort overskudd av næring når det skal gro. Enda så lite det er, bærer det på all næringen det behøver for å utvikle en liten plante. Det er først senere du trenger å tilføre næring. Derfor er det anbefalt å så i porøs, næringsfattig jord. Porøs skal den være  for at de ømtålige små røttene lett  skal kunne vokse og utvikle seg uten å måtte kjempe med for grov og tung jord. Tung jord kan dessuten holde på for mye vann, slik at den lille spiren kveles og drukner.

Men dette betyr ikke at du må kjøpe såjord til alt du vil så! Det koster jo en formue for oss som vi så mye.

Jeg pleier å tenke at alt som tåler å blir sådd direkte på friland senere på sommeren, også tåler å sås i den samme jorden inne eller i drivhuslignende miljøer på våren. Altså i den velgjødslede vanlige hage- og kompostjorden jeg har ute i kjøkkenhagen. Det gjelder for eksempel salat, rødbeter, løk, sommerblomster. Det eneste jeg er nøye på er å sile jorden godt, slik at jorden jeg sår i er finkornet og uten klumper.

Gjør det enkelt

Som hobbydyrker ser jeg ingen større forskjell på planter som er drevet frem i såjord kontra i vanlig jord. Om en og annen plante bukker under, er det ingen krise; det hender jo av og til av andre årsaker også. Hvordan det er for proffene, kan jeg ikke svare på.

Noen ganger står det uttrykkelig på frøposen at frøene skal sås i såjord, for eksempel blandet med sand eller perlite. Da blir jeg mer på vakt og tenker at disse frøene muligens trenger litt ekstra omtanke. Slike frø sår jeg i såjord. Av og til blander jeg til og med frøene ut i ekstra perlite for å gjøre jorden enda mer luftig. Perlite er et vulkansk materiale som gjør jorden luftig; det finnes å få kjøpt på pose i hagesentrene rundt omkring.

Altså: Spesielt skjøre frø med tydelig instruksjon på posen om at de skal sås i såjord, kan du gjerne så i såjord. Alle andre frø, som du senere skulle kunne så direkte på friland – så i vanlig jord fra hagen.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *