09. April 2018

Ny serie: Tomater fra frø til innhøsting

Jeg elsker å dyrke tomater! På våren sår jeg mange forskjellige sorter og liker variasjonen av hvordan plantene vokser, ser ut og smaker. Her viser jeg hvordan jeg sår tomater.

En körsbärstomat på klase håller på att mogna.

 

Jeg dyrker mye tomater og har mange triks for å få så mye som vi trenger. Men å utgi meg selv for å være en ekspert på tomatdyrking, er jeg for klok til å gjøre. Jeg har på en eller annen merkelig måte en hel del respekt for dette med tomatdyrking, kanskje fordi det er et område som er omgitt av særdeles mange regler og tips.

I år inviterer jeg deg på en tomat-reise. Du skal få følge en av mine tomatavlinger – fra frø til innhøsting. Det blir frøene til sorten 'Bajaja' som vi følger i denne serien. En busktomat som sies å fungere godt også på friland, med hundrevis av tomater å høste. På posen står det opp til 750 tomater på hver plante, men selgeren sa 900.

Her er del 1 – jeg sår tomater.

 

En seer har rettet meg, da jeg hadde navnet feil. Jeg forstod det slik på selgeren, at det var Rødhette i historien om Rødhette og ulven som var Bajaja, men det må ha oppstått litt språkforvirring i samtalen vår. Bajaja er navnet på en prins i det tsjekkiske eventyret om Prins Bajaja. Nå vel, vi er ganske glade i både prinser og prinsesser her hjemme nå, så en tomat med navnet på en prins er veldig velkommen.

I tillegg til å være en tomat som gir stor avling, er den egnet til å ha ute, den kan dyrkes i potte og blir ca. 100 cm høy. I tillegg vokser Bajaja raskt og gir avling tidlig. Den er tilgjengelig i flere svenske frøbutikker på nettet, som også sender til Norge.

For øyeblikket står frøene jeg har sådd i et vindu på vaskerommet, uten å være dekket av mini-drivhus eller plast.

 

Hva vil du se?
Seriene på hvordan jeg dyrker forskjellige grønnsaker er veldig populære, og jeg lager gjerne flere. Er det noen spesiell grønnsak du vil følge i løpet av året? Skriv gjerne en kommentar.

Akkurat nå kan du følge disse grønnsakene på YouTube:
Spisskål
Purre
Asparges
Tomat

Ikke glem å abonnere gratis på YouTube-kanalen min. Da vil du motta en notifikasjon direkte på telefonen din når det kommer nye videoer! Her kan du abonnere: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.

/Sara Bäckmo

2 responses to “Ny serie: Tomater fra frø til innhøsting”

  1. Tone says:

    Hei, jeg vil gjerne følge squash. Du er helt fortansisk. Kjempeglad for at jeg begynte med Bokashi og kom borti deg ??

  2. Inger says:

    En serie om aubergine hadde vært helt fantastisk! Eller physalis! Eller... haha, ja, du forstår vel. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *