23. August 2017

Nytt bed i drivhustunnelen

I et helt nytt bed i drivhustunnelen vokser eksotiske frukttrær og hardføre grønnsaker vi skal spise i vinter, side om side.

Egentlig hadde jeg ikke tenkt til å dyrke i bed rett i jorden i denne delen av drivhustunnelen. Men så klarte jeg ikke å la være. Det er jo så moro å anlegge bed! Opprinnelig var tanken å dyrke i krukker. Men da jeg satte spaden i jorden for å sette ned busker og trær til en gryende bær og fruktjungel, oppdaget jeg hvor fin jorden var blitt akkurat her. – Et liiite bed kan vel ikke skade?, tenkte jeg. Og begynte å grave.

Fra mislykket hageflekk til frodig vekstplass

Jorden på dette voksestedet har vært dekket av markduk og treflis i et års tid. Tidligere forsøkte jeg å bygge opp et fantastisk område med bærbusker og tykt jorddekke av gressklipp og plantedeler her, men det ble totalt ødelagt av høns på rømmen. Da fikk jeg litt nok og valgte å dekke hele området, som var hardt rammet av kvikkrot, med markduk og flis i stedet. I løpet av det året som er gått, ser det ut til at ugresset er blitt tilintetgjort under det kompakte jorddekket. Når jeg nå graver litt i jorden på stedet, finner jeg bare utrolig lekker jord!

Slik så det ut etter at jeg hadde skrapt bort treflisen. Bedet dekker litt av den ene kortsiden og en langside i drivhustunnelen.

Enkle vedkubber er lagt opp som kantskille, så ikke treflis skal trille ned i det nye bedet.

Jeg begynte med å skuffe bort treflisen slik at jeg kom ned til markduken. Deretter ga jeg bedet en form ved hjelp av gamle vedkubber, og klipte bort markduken. Jorden løftet og lettet jeg på med et grep, ingen egentlig graving. Jeg  vendte inn en sekk hestegjødsel og en sekk gressklipp fra i fjor, og så vannet jeg skikkelig. Vipps! så hadde jeg en super vekstplass, og  kunne begynne å plante.

Under markduken er jorden helt fri for ugress, og på kort tid er alle planterester blitt nedbrutt til fin jord som er herlig å jobbe med.

Jeg har forsiktig vendt ned organisk materiale i jorden. Jorden var hardt pakket, men blir snart porøs og fin, og bare noen få steiner måtte fjernes. 

I bedet samplanter jeg nå eksotiske frukter med grønnsaker for vinterdyrking. Langs kantene står aprikos, fersken, kiwi og nektarin. Mellom trærne/buskene vokser fem aspargesplanter – de høstes tidlig på våren. Videre har jeg plantet brokali (en krysning mellom broccoli og bladkål), blomkål, salat, salatløk og cikori. Under kålplantene har jeg dessuten strødd utover en pose vintersalat som jorddekke. Og den ene kortenden, som vender mot inngangsdøren til drivhustunnelen, vokser månedsjordbær, som barna skal få plukke og spise når vi er ute.

Jeg planter ut grønnsakene tett, det blir luftigere mellom dem etter hvert som vi spiser dem opp utover høsten.

Jeg er kjempefornøyd! Nå gjenstår bare å se om jeg klarer å holde meg fra å anlegge et bed til på motsatt side. Men egentlig kan jeg jo bare kombinere bed og dyrking i krukke, om jeg vil. Om jeg skulle få ånden over meg.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *