10. May 2018

Opphøyde bed med hageavfall i gangene

Hvordan kan du gjøre med alt hageavfallet hvis du ønsker å gjenbruke det direkte i kjøkkenhagen? Her kommer et forslag: jeg bruker det til å lage ganger mellom bedene, og lar markene lage prima jord til neste sesong.

En kvinna står böjd över gångar mellan jordiga bäddar.

Friederike legger ned hageavfall mellom de smale grønnsaksbedene.

Jeg elsker å skape nye vekstplasser av hageavfall og annet som finnes tilgjengelig og går an å bruke. Å dyrke på det som finnes, rett og slett. Sist min veninne Friederike hadde bursdag, fikk hun en ettermiddag med gravehjelp i bursdagspresang av meg. Den ettermiddagen begynte vi å gjøre i stand det området i kjøkkenhagen hennes hvor Friederike skal dyrke rotgrønnsaker i år. Det ble en fin-fin gjeng med opphøyde bed, hvor vi la planterester av det som hadde vokst der året før, i gangene mellom bedene. Kjempesmart!

Hele rotgrønnsaksområdet er innrammet av en stor treramme, og det er massevis av prima jord der. Ganske hardt pakket. Forrige sesong vokste det en miks av grønnsaker her, en hel del mais blant annet. Kraftige maisstengler ligger igjen fra i fjor, en del ugress har også samlet seg. Friederike ønsket at vi skulle lage ganske smale opphøyde bed, som er lette å dyrke i. Vi begynte med å rydde og rake til hele overflaten, og bestemte hvor bedene skulle ligge. Kortendene legger vi mot øst og vest.

 

Ett köksträdgårdsland håller på att förberedas och rensas.

Hele feltet består av prima jord, innrammet av en treramme

 

bild på höga bäddar med jord.

Jorden er lett å jobbe med og vi legger den i store hauger med smale ganger imellom.

 

Med hvert vårt greip gjør vi jorden porøs og lett i det som skal bli bedene. Og så lasser vi all jorden som ligger i gangene oppå de nye bedene. Da blir det liggende dype diker mellom dem. Der legger vi kugjødsel, som familien får fra en bonde i nærheten. Deretter topper vi det hele med alt hageavfallet vi har spart på. Maisplantene legger vi underst, og så ugress og annet som får ligge og tørke på toppen.

 

Närbild på odlingsbäddarna med gödsel och trädgårdsskräp i strängar mellan bäddarna.

I dikene mellom bedene, legger vi kugjødsel i bunnen. Deretter legger vi diverse hageavfall oppå. Gjødslen er klissete og det trengs noe på toppen for at gangene skal være gode for store og små føtter å gå i.

Deretter er det bare å rake litt over bedene så de blir jevne og fine før det skal sås i dem. En del av jorden drysser ned langs kantene og gjør at gangene blir litt smalere, men det gjør ikke noe.

Nå kommer markene til å begynne å jobbe med materialet i gangene og skape ny jord. Neste sesong kan Friederike bare samle sammen den jorden og legge den på toppen av bedene, og så legger hun nytt hageavfall i gangene. Akkurat rotgrønnsaker klarer seg uten så mye gjødsel, så det passer perfekt å gjøre dette der hvor du vil dyrke slike. Og så kjennes det så bra å kunne benytte også litt grovere materialer, som maisstengler, rett i kjøkkenhagen uten å behøve å grave det dypt ned i jorden. Bra kombo. Jeg gjør nesten det samme i min egen kjøkkenhage.

Les mer i innlegget
Ganger mellom opphøyde bed i hagen

Närbild på en krattad bädd där tre rader dragits upp över varje bädd.

Vi så tre tette rader med grønnsaker i hvert bed.

 

Som du ser er bedene ganske smale. For slik ville Friederike ha det. Du kan naturligvis ikke dyrke like mye grønnsaker i smale bed, men de er ofte enklere å ha med å gjøre for den som dyrker. Det er lett å komme til over hele bedet.

Så, nå er det bare å grave videre og så mer. Ble det ikke fint?

Vil du lese flere tips om grønnsaker som er bra å dyrke i slike bed? Du kan abonnere på mitt svenske nyhetsbrev fra Norge om du vil, og få massevis av tips til kjøkkenhagen – rett i mailboksen:.

SARAS TRÄDGÅRDSBREV:

E-post/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *