19. April 2017

Overvintret salat i drivhustunnel

Salaten jeg sår på sensommeren, overvintrer i mange minusgrader i uoppvarmet drivhustunnel – og gir egendyrket salat tidlig, tidlig på våren. Forberedelsene gjør jeg på høsten.

Hvem vil overhode tenke på å overvintre salat uten tilleggsvarme her i nord? Selv fikk jeg idéen fra et YouTube-klipp fra Storbritannia. Der er jo klimaet mildere, og for eksempel salat kan overvintre uten store problemer. Men her i Norden?

Jovisst funker det! Det funker til og med veldig bra. Jeg har testet dette i flere år nå og kan konstatere at det gir fantastiske mengder salat å høste fra tidlig, tidlig på våren. For oss betyr det at vi ikke behøver å kjøpe salat i det hele tatt fra mars-april.

Slik overvintrer jeg salat i drivhustunnel

Triksene for å lykkes med å overvintre salat er å velge sorter som tåler litt kulde, så og plante ut på riktig tidspunkt og deretter beskytte plantene mot kulda gjennom vinteren.

  • Jeg sår salaten i slutten av august eller tidlig i september
  • I oktober planter jeg ut småplantene i drivvhustunnelen min
  • Fra desember eller når det begynner å bli minusgrader i drivhustunnelen, beskytter jeg plantene ekstra mot kulde
  • Når lyset kommer tilbake i midten av februar og salaten begynner å vokse igjen, er det dags for å vanne forsiktig og lufte plantene så det ikke blir for fuktig
  • Fra midten av mars vanner jeg jevnlig

Salatplantene sås i pluggbrett og plantes ut i jord som er gjødslet med bokashikompost.

Beskyttelse mot kulda

Det sies at hvert beskyttende lag rundt plantene øker kuldeherdigheten tilsvarende én herdighetssone, det motsvarer visst omtrent fire grader. Salaten i drivhustunnelen min har følgende beskyttelse vinterstid: drivhustunnel, et lite drivhus inni det store drivhuset, pallekarm med lokk og fiberduk. Altså i alt fire lag.

Nr jeg planter ut salaten på høsten, setter jeg pallekarmer i bedene i drivhuset og planter salaten i disse. Karmene beskytter mot kulden som trekker inn fra sidene.

Det er viktig å understreke at jeg ikke  har ekstra varme i drivhustunnelen hvor plantene overvintrer. De klarer seg gjennom vinteren, selv om det kan bli -30(!) på det kaldeste utenfor drivhustunnelen. Jordskorpen i bedene hvor salaten står, fryser på vinteren.

Overvintret salat strekker seg i sola tidlig, tidlig på våren.

Hvilke sorter funker?

Det finnes mange sorter som beskrives som kuldeherdige / tåler noe kulde. Velg først og fremst disse sortene når du skal overvintre salat i Norge. Ekebladsalat funker fint, og små romanosalater. Disse sortene har overvintrert hos meg denne vinteren: Little Gem, Intred, Red Salad Bowl, Salad Bowl, Cegolaine, Cerbiatta og Linaro. Alle har klart seg kjempefint! Red Salad Bowl, SaladBowl og Cerbiatta har dessuten overvintret i drivhustunnelen helt uten annen kuldebeskyttelse.

Så snart lyset vender tilbake i midten av februar, begynner plantene å vokse igjen. Den lysegrønne salaten på bildet heter Little Gem og er en veldig liten romanosalat.

Dette er en rød variant av Little Gem, som heter Intred. Det er første gang jeg dyrker denne sorten og alle plantene jeg satte ut i oktober, har overlevd.

Overvintret plukksalat var de første sortene vi kunne høste denne våren. Plantene vokser fort og vi må spise masse salat for å holde tritt! Det gjør vi gjerne.

Mange små planter

Vi er en stor familie og spiser mye salat. For at overvintringen skal være verdt innsatsen, må vi kunne høste store mengder. Derfor sår jeg veldig mange planter. Tidlig på sesongen blir hver salatplante ikke så veldig stor, men jeg vil altså høste mye, tidlig. Det løser jeg ved å dyrke fram mange planter som alle gir ett eller to blad hver eller annenhver dag. Jeg begynner å plukke blader fra dem med de samme de begynner å vokse, slik holder  jeg dem små og de kan vokse svært tett.

I april vokser salaten så fort at jeg må høste blader hver eneste dag. Jeg lar også noen av romanoplantene stå urørte, slik at jeg kan høste større salathoder om noen uker. Men de aller fleste plukker jeg fra daglig – i april!

Det er ikke vanskelig å få til!

Synes du det ser utrolig ut og tenker at det må være krevende å få til så mye og variert egendyrket salat i april? Det er det ikke! Plantene klarer seg helt selv gjennom vinteren, så lenge jeg har gjort grunnarbeidet på høsten. Og belønningen på våren kjennes enorm. Egendyrket supertidlig vårsalat kan ikke beskrives, den må smakes.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *