Poteter med groer og røtter

Denne poteten ble lagt på jord for bare tre uker siden. Hva har skjedd siden da? Det er kun ti grader der potetene ligger, men de vokser fortsatt fint!

Ett utrymme med träväggar och ett tråg med sättpotatis i papperskrukor.

Under trappen ligger de første settepotetene mine og har begynt å gro.

 

Under trappen på kjøkkenet, i den gamle vedboden, ligger de tidlige potetene mine og gror i papirpotter. Det er knapt ti grader på gulvet og potetene har kun litt lys fra plantelyset som lyser på noen andre planter litt lengre bort.

Jeg prøver vanligvis gro så mye poteter som mulig for å få en tidlig avling fra sunne planter. Se mer i videoen Å gro poteter før utplanting fra 2016.

I år la jeg poteter i papirpotter med jord den 10. mars for å få potetene til å utvikle røtter. Nøyaktig tre uker senere er resultatet akkurat som forventet. Det har utviklet seg fine, lange røtter, og små, kraftige groer med blader titter frem.

 

Ett tråg med papperskrukor med sättpotatis i.

Papirpottene sitter tett sammen på brettet og det er kun ca. 10 grader på gulvet. På det kjølige rommet tørker de ikke ut og jorden blir ikke hard og rar.

 

En liten sättpotatis ligger i min hand med väl utvecklat rotsystem och en liten grodd.

Hver potet har utviklet et fint rotsystem som sitter fast i jorden. Bladene er også i ferd med å utvikle seg.

 

Det er perfekt å sette poteter 3–5 uker før utplanting, slik at de utvikler røtter og groer så de får en god start. Det forkorter tiden poteten trenger i jorden for å produsere fine knoller som kan høstes. Våren i år er veldig kald, så hvordan det blir med den tidlige innhøstingen gjenstår å se. Men med all sannsynlighet vil potetene med røtter bli klare tidligere enn de uten.

Det er ikke for sent å få potetene til å sette røtter nå. Vil du vite hvordan jeg laget denne superenkle varianten, sjekk ut videoen fra tidligere i mars, der jeg viser hvordan og gir tips.

 

 

Sorten jeg bruker her kalles Rocket. Det er en av de tidligste sortene, men den skiller seg ikke spesielt ut når det kommer til smak. En tidlig potet, helt enkelt, som smaker potet og er hjemmedyrket. Den er god, akkurat som de fleste andre knoller som høstes hjemme. Jeg lengter virkelig etter å få smake!

Sannsynligvis vil jeg dyrke disse potetene i bøtter eller store potter for å få en så tidlig innhøsting som mulig. Pottene er lett å flytte og sette på en beskyttet plass dersom våren fortsetter å være kald. Når jeg skal sette ut potetene, enten det er i potter eller på friland, legger jeg rett og slett hele papirpotten i bakken. Den komposteres raskt i jorden og poteten utvikler seg like bra og raskt som uten papirpotte.

Forresten, papirpottene er veldig lette å lage:

 

 

Bruker du å gro poteter slik at de får røtter eller bare legge de slik at de får groer? Jeg har lest eksperimenter som viste at potetene er ferdige flere uker tidligere hvis det er røtter på potetene når de plantes. Jeg har ikke gjort noen spesifikk dokumentasjon av avlingen fra knoller med eller uten røtter, men det har jeg tenkt til å gjøre i år. To settepoteter ligger ved siden av pottene for å utvikle groer. De ser i utgangspunktet ut som når de ble lagt der, ingen groer har utviklet seg ennå.

 

Ett litet barn sträcker in handen mot växterna under växtbelysningen.

Vårt yngste barn strekker hånden til plantene under plantelyset. Han er to år og har ekstremt lange armer. Purren har flyttet lenger og lenger inn i kottet. Det er spennende å titte inn – synes både han og jeg.

 

Jeg ble forresten spurt om hvordan jeg oppbevarer poteter som ikke skal sette røtter i jord. De er i nettene sine i en pappeske på et kaldt sted, omtrent like kaldt som i et kjøleskap. De har allerede utviklet hvite groer til tross for både kulde og mørke. Men enn så lenge er det alt for tidlig å tenke på utplanting.

/Sara Bäckmo

 

 

 

03. April 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *