23. May 2018

Quick-fix mot ugresset

Har du områder i kjøkkenhagen som burde vært grundig luket, men ingen tid til å gjøre det? Slik kan du raskt gjemme elendigheten – og dyrke på den!

Enkelte sesonger må jeg bare se litt gjennom fingrene med ugresset. Det er sånn det blir med mange barn, stor kjøkkenhage og jobb. Men året etter vil da en del fine vekstplasser i hagen være dekket av sånt jeg helst vil slippe å se: nesler, vassarve, gresstuster og slikt. Men jeg har jo ikke så mye bedre tid sesongen etter heller. Da tar jeg en quick-fix. Jeg feier skiten under teppet i ordets rette forstand, for å slippe å se på elendigheten. Og så skal jeg nok skal ta meg av det siden. Eller teppe og teppe – det blir aviser.

Tidningar läggs på en orensad odlingsbädd.

Uten å luke bort ugress overhodet, legger jeg bare gamle aviser oppå vekstflaten, med ugress og alt.

Bedet på bildet er omtrent 8 meter langt og ligger fantastisk lunt og fint til langs en solrik stenmur. Det har dyp jord og er virkelig en av hagens beste vekstplasser. Jeg vil gjøre klart for å dyrke grønnkål i bedet i år. Flere ulike typer. Det betyr at jeg skal sette ut forsådde planter her, ingenting skal sås direkte i jorden. Det passer meg fint.

En säck löv töms över en odlingsbädd.

Jeg oppbevarer løv og gressklipp i sekker i kjøkkenhagen. Da er det lett å hente dem og bruke til ulike prosjekter gjennom vinteren og våren.

Jorddekke mot ugress. For å få bukt med ugresset i sesonger med liten tid, dekker jeg helt enkelt overflaten og kveler bort en del av ugresset. Først et tykt lag med aviser nærmest jorden, og deretter gressklipp blandet med løv over det. Perfekt. Når plantene skal ned i jorden, er det kjempelett å krafse dekkmaterialet til side og lage hull i avisene for å sette plantene ned i den fine jorden under. Og hvis noe ugress finner veien opp, er det også lett å dekke enda en gang med avispapir og organisk materiale for å holde uønsket plantevekst nede gjennom sesongen.

Sara trampar omkring över löven som täcker bädden.

Av og til må det raske løsninger til, for å kunne prioritere andre ting. Slik blir det lange bedet klart til å dyrke i på kort tid. Og så kan jeg fikse fint siden.

Provisorisk men bra. Dette er altså ikke en permanent løsning. Nesler og annet som er kraftig ugress med sterke rotsystemer kommer ikke til å bli borte med dette. Men jeg blir kvitt problemet for en stund og kan grave bort ugresset til høsten eller neste vår i stedet for å gjøre det nå. Og det er akkurat det jeg trenger. Ettersom en del ugress også vokser inn fra kantene, som kvikkrot/kveke og annet, håper jeg å få til å dekke med aviser rundt bedet også siden. Avisene kan jeg dekke med flis, bark eller halm; så blir de en slags gang.

Jorddekket kveler ugresset under. Dette er en praktisk og nyttig quick-fix i hagen!

Les mer om
å dyrke med jorddekke

Du finner også masse info om dette på min YouTube-kanal.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *