02. March 2017

Så frø i mars

Nå er det tid for å så alle tilgjengelige flater stappfulle med frø. Jeg sår både på friland og i drivhustunneler, i benker og høybed, for å få masse herlig mat de neste ukene og månedene.

Det er lett å bli litt forvirret av denne så-kalenderen min måned for måned, det er så mye som kommer igjen flere ganger! Med bare noen ukers intervaller, og noen ganger til og med hver uke, sår jeg de samme grønnsakene om igjen. En del sås på ny og på ny gjennom hele sesongen. Hvorfor gjør jeg det? Er det ikke enklere å bare så noen få ganger, så er det gjort?

Nei, jeg synes ikke det. Når jeg sår lite om gangen, men ofte, blir grønnsakene spiseklare i passe mengde med jevne mellomrom og vi får ferskt grønt på bordet over lang tid. Ta ruccola, for eksempel. Hvis jeg sår massevis tidlig i sesongen, og kanskje bare en gang eller to totalt, blir det veldig mye å spise på en gang. Hvis jeg heller sår annenhver uke, en meter eller to hver gang, blir den spiseklare ruccolaen fordelt utover en lengre periode. Det fungerer mye bedre for oss.

Her er oversikten over det jeg har tenkt til å så i mars:

Inne for å plante ut på friland: Løk (sølvløk, gul løk, sjalottløk, rød løk), kryddervekster, spisskål, broccoli, gror settepoteter (tidlige og sene sorter)

Inne for å plante ut i drivhustunnel: Tomat, basilikum, brekkbønner

Varmbenk i drivhustunnel: Eventuelt bladgrønnsaker og reddik, om det blir ledige plass

I drivhustunnel: Spinat, ruccola, mainepe, sommergulrot, dill, persille, salat, salatløk, sukkererter, erteskudd

I drivhustunnel for å plante ut på friland: Kålrabi, grønnkål, spisskål, broccoli, rosenkål, hvitkål, rødkål, blomsterkål, blomkål, kålrot, tomat, bondebønner, beter, asparges, kryddervekster, mangold, nyzeelandsk spinat, purre, hageportulakk

I kaldbenk ute: Spinat, salat, ruccola, reddik, sommergulrot, sommerblomster

På friland: Sommergulrot, vintergulrot, svartrot, havrerot, pastinakk, spinat

Der. Nå skal jeg printe ut denne listen, og sette med og sortere frøposer. Det er det beste som finnes å ha noen minutter til overs en solfylt ettermiddag i mars og gå ut og så. Snakk om å kjenne seg levende! Bildet øverst i artikkelen er fra en sånn dag i mars 2015, da jeg sådde spinat på friland.

Vil du se hva jeg har sådd i januar og februar, finner du oversikten i min Såkalender 2017

/Sara Bäckmo

7 responses to “Så frø i mars”

 1. Eirin says:

  Hei!

  Jeg ser du også sår vintergulrot i mars, når høster du denne?

  • sarabackmo says:

   Hei! De vintergulrøttene jeg sår på våren, står i jorden gjennom hele sommeren frem til høsten/vinteren, og en del overvintrer jeg også til året etter. Vintergulrøttene bruker jo lengre tid på å bli ferdige, og de tåler å stå lenge i jorden uten å sprekke. De vi typisk være ferdige kanskje i september/oktober, men jeg begynner ikke å høste av dem før utpå høsten, helst ikke før i desember. Akkurat når kommer an på hvor mye sommergulrot vi har:)

 2. Signe Marie says:

  Hei,

  her er det blitt en feil; hos meg legger det seg tekst utenpå såkalenderen for mars.
  Kan dere være snill å ordne det?

  • Sara Bäckmo says:

   När jag tittar på inlägget från alla mina olika enheter så ser det fint ut. Kan det vara så att du behöver starta om din enhet (dator, telefon eller iPad)? Hälsningar Sara

 3. write an essay for me http://sertyumnt.com/

  Hi there, I just wanted to mention, you're dead wrong. Your post doesn't make any sense.

 4. write a paper for me http://dekrtyuijg.com/

  Really tons of fantastic information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *