03. August 2017

Så grønnsaker i august

I drøye tre måneder til kommer grønnsakene til å vokse og modnes i kjøkkenhagen min. Derfor fortsetter jeg å så, selv om mange hobbydyrkere begynner å pakke sammen nå. Prøv å så i stedet!

Det er fantastisk å stå med døren på gløtt mot høsten og fortsatt kjenne at mye av sesongen ligger og venter der fremme. Her jeg bor, sør for Växjö i Småland i Sverige, regner jeg med at den aktive vekstsesongen pågår til midten av november. Omtrent så lenge det finnes dagslys nok  til at (i alle fall en del av) plantene i kjøkkenhagen kan fortsette å vokse. Deretter stagnerer det.

Det kan naturligvis bli kinkig mye før det også, avhengig av høsttemperaturene. Men tenk om det blir en superfin høst! Hvor bittert ville det ikke være da om jeg hadde droppet å så i august og sto der uten ferske grønnsaker å høste i oktober/november. Rødbeteblader er en av høstfavorittene. På bildet over ser du spiseklare blader i drivhustunnel i november.

Mye av det som allerede er sådd, kan altså fortsette å vokse i flere måneder til; og jeg kan så grønnsaker nå som rekker å vokse seg spiseklare i løpet av høsten. Derfor er august en viktig så-måned. Dette går i jorden i august:

Forsår for senere utplanting på friland:
Kinakål
Knutekål
Mainepe
Reddiker
Daikon
Pak choi
Ruccola
Grønnkål, purpurkål, svartkål

Sår på friland:
Pipeløk
Dill
Reddiker
Ruccola
Vintersalat/feltsalat
Spinat
Salat
Sommergulrot
Grønnkål, purpurkål, svartkål
Erteskudd

Forsår for senere utplanting i drivhustunnel:
Salat
Rødbete
Vintersalat
Vinterportulakk
Grønnkål, purpurkål, svartkål
Sukkererter

Sensommersådd salat vokser fint på friland, helt uten beskyttelse – i november.

Hvordan få plass?

Mange klør seg i hodet og lurer på hvor de skal finne plass til å så nytt nå, når hele kjøkkenhagen allerede er proppfull av grønnsaker? Enkelte vekstplasser blir jo ledige i løpet av sommeren, typisk etter hvitløk, erter, rotgrønnsaker etter hvert, salat, dill og annet som spises opp. Så eller plant ut det du har forsådd der! Etterhvert som ukene går blir det stadig mer plass ledig, da er det bra å ha forsådde småplanter å sette ut.

Hvordan funker det i nord?

Det finnes mange grønnsaker som fungerer kjempefint å så nå og som rekker å bli spiseklare før det blir for kaldt og mørkt. Også i nord. Mye salat vokser raskt, og det gjør mange kålsorter også. Noe av det du sår nå kommer kanskje ikke til å utvikle seg til full størrelse, men det finnes mange planter som er superlekre å spise når de er små: salater, beteblader og kålsorter for eksempel. Perfekt! Ut og så!

Jeg sår store områder i kjøkkenhagen med vintersalat, eller maché-salat/ feltsalat. Den tåler mye kulde og gir fersk salat på senhøsten, vinteren og våren.

Hvor finnes frø å kjøpe nå?

Det er vanskelig å finne frøposer i butikkene på denne tiden av året. Det ovderrasker meg alltid at hyllene står tomme og frøposene er blitt sendt tilbake til produsentene på sensommeren. Heldigvis finnes det enkelte mindre butikker her og der som fortsatt har noe. Og takk og pris for nettbutikkene! Norske solhatt.no og gardenliving.no har fortsatt frø, samt svenske butikker som impecta.se og sikkert flere utenlandske frøbutikker på nett.

Kos deg med å bestille og så frø i august!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *