16. July 2017

Snegler i kjøkkenhagen min

Kjøkkenhagen min huser en mengde ulike snegler, dessverre. Likevel får jeg til å dyrke alle grønnsakene familien behøver, med bra resultat.

Det er sørgelig å lese om hvordan sneglene herjer og tar kål på lysten til å dyrke selv hos mange. Jeg lider virkelig med alle som plukker hundrevis av snegler hver kveld og forståelig nok blir ulidelig lei av elendigheten. Det er vanskelig å skrive noe oppmuntrende om snegler, særlig fordi min hage nok ikke er riktig så hardt rammet som mange andres. Men ettersom mange lurer på hvordan jeg jobber for å bekjempe sneglene (ja, jeg synes “bekjempe” er et passende ord i sammenhengen!) så deler jeg gjerne noen tanker.

Tørr vår

Jeg har hatt betydelig færre snegler i kjøkkenhagen på friland i år enn jeg hadde i fjor. Jeg har bare funnet noen enkelte brunsnegler, men har mye mer åkersnegl og gul/gråflanket skogsnegl (google dem gjerne om du ikke vet hvordan de ser ut). Kanskje den tørre våren vi har hatt her jeg bor, har bidratt positivt?

Jeg går ikke så ofte på sneglejakt i selve kjøkkenhagen. Derimot legger jeg ned tid på dette i drivhustunnelene. De står på utsatte steder i deler av hagen hvor jeg ikke har opparbeidet området så bra. I youtube-klippet nedenfor (svensk tale) forteller jeg mer om de ulike triksene jeg bruker for å bekjempe sneglene – til slutt får du dessuten et bra tips for gulrøtter, som kan vi fine avlinger, selv om du sliter med snegler i hagen.

Demper på hagehumøret

Det verste med sneglene er egentlig ikke at de finnes eller at de skader grønnsakene. Det aller sørgeligste er at de får så mye av min oppmerksomhet; den jeg heller ville fokusere på grønnsakene som vokser så fint, eller jorden som jeg ellers har så stor glede av. Ofte når jeg går omkring i kjøkkenhagen, tar jeg meg selv i å saumfare bakken for snegler i stedet for å nyte av alt jeg dyrker der. Det er synd. På den andre siden, hadde jeg nok ikke like ofte vært ute i kjøkkenhagen sent på kvelden og natten og kjent duftene og smugspist godsaker om det ikke var for sneglene …

Ikke sneglefritt

Overraskende nok er det mange som tror det er sneglefritt i kjøkkenhagen min. “Heldige du som får dyrke uten snegler,” hender det at noen skriver. Men slik er det ikke. Jeg er lykkelig SELV OM jeg dyrker med snegler i hagen. Det er ikke så ofte jeg skrive rom sneglene eller grønnsakene de spiser opp, mest fordi det kjennes så kjedelig å fokusere sterkt på dette når det er så mye annet som er morsommere i hagen. Men altså, jeg mister også både spirer og etablerte planter til sneglene i hagen. Tro ikke noe annet. All salat, sensommersådder av gulrot, basilikum og salatkål har vært angrepet. Nå sist tok de en stor melonplante – med meloner på. Så surt! Noen ganger får jeg bare lyst til å skrike! Men det hjelper jo ikke.

Les også: Maria bekjemper sneglene med surdeig

Mine triks

Arbeidet og avlingene i hagen flyter greit hos meg, tross sneglene. Her er mine praktiske og mentale  “knep”. Kanskje noen av dem kan gjøre nytte hos deg også?

  • Jeg regner alltid med at noen planter vil gå tapt. Da blir jeg ikke så skuffet når noe bukker under, enten det er på grunn av sneglene eller noe annet.
  • Jeg sår mer enn jeg behøver – så har jeg alltid et overskudd som dekker tapet.
  • Jeg sår heller mindre flater ofte enn store områder sjelden. Slik blir jeg mindre sårbar for angrep.
  • Jeg for-sår de fleste grønnsaker, og planter dem ut når de er blitt passe store. Store planter er mindre følsomme for angrep fra snegler og andre skadedyr.
  • Jeg dyrker de samme grønnsakene på flere plasser – om en av gulrotsengene på friland blir angrepet, har jeg gulrøtter i store potter å ta av i stedet.
  • Jeg dyrker hele året – da drukner det som mislykkes i mye mer som jeg lykkes med på et år, og jeg blir en gladere hageeier.

Les også
Saksetrikset for sneglejegere
Jorddekke og snegler i hagen
Maria bekjemper snegler med surdeig

Jeg har mange typer snegler i hagen, og jeg plukker og dreper så mange jeg kan.

Riktig innstilling

Det er fire år siden jeg oppdaget de første brunsneglene i kjøkkenhagen min. (Den gangen forstod jeg ikke at det var brunsnegler jeg så, det var først et år senere at jeg skjønte det.) Siden da har jeg jobbet mye med innstillingen min til det faktum at jeg lever og dyrker med snegler. Kanskje har dette vært den største jobben – å akseptere at det er slik.

Nå er oppgaven egentlig enklere – den består i å finne ut av hvordan jeg skal overliste dem. Her synes jeg nettverket og kontakten med andre som dyrker og jobber med det samme, er helt fantastisk og gir massevis av inspirasjon.

Den største fordelen jeg har, er faktisk at jeg dyrker en stor kjøkkenhage (450 kvm). PÅ mindre plass hadde tapene rammet hardere. Selv om jeg skulle miste kanskje 25% til sneglene et år, ville vi likevel ha grønnsaker nok til at det gjør stor forskjell i matlagingen hjemme.

Akkurat nå drukner heldigvis ikke kjøkkenhagen min i snegler. Men jeg er forberedt på at dette kan endre seg, og kanskje kan situasjonen bli helt ufordragelig en sesong i fremtiden. Som jeg viser i klippet over, bruker jeg allerede en god del ulike tiltak for å begrense skadeomfanget; og jeg kjenner meg rustet og forberedt. Jeg vet at det finnes en rekke ulike tiltak å gripe til for å kunne fortsette å dyrke grønnsaker – selv med snegler i hagen.

Dyrk på og del tips

Det er vansklig å finne noen god pep-talk til alle de som kjenner seg helt oppgitt over sneglenes herjinger. Det er forståelig at noen velger å prioritere andre ting enn å dyrke grønnsaker når det er slik. Selv plukker jeg opp mange nyttige tips i ulike hagegrupper på Facebook. Stadig dukker det opp nye kreative idéer til hvordan man kan jobbe med (eller MOT) sneglene i hagen sin der.

Med håp om gode avlinger i kjøkkenhagen tross sneglene!

/Sar Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *