12. June 2017

Spørsmål og svar i mai

Mai 2017 har vært en prøvelse i kjøkkenhagen min. Mye vokser fint, men jorden er så tørr. Altfor tørr.

Vi er bekymret for vannstanden i brønnen vår ettersom det har vært lite regn denne våren, så jeg våger ikke sløse med vannet. Jeg har prioritert å vanne i drivhustunnelene, mens det som vokser på friland, har fått klare seg selv. Særlig i gulrotbedene er det store hull der hvor frøene ikke har grodd. En del av sukkerertene har heller ikke kommet opp, så jeg har sådd på ny.

Imidlertid vokser ugresset som bare det! Jeg har definert to lavprioritets-områder i kjøkkenhagen i år; der bryr jeg meg ikke om å luke noe særlig. Det er nærmest en sjokkartet opplevelse å gå bort dit! Snart får barna sommerferie, da blir det også litt mer tid til luking.

I løpet av maimåned har det dukket opp flere fine spørsmål til innleggene på bloggen. Her har jeg samlet og gitt svar på de aller fleste. Håper du finner svar på spørsmålet ditt! Tusen takk for at du leser.

/Sara Bäckmo

1) Hvordan lager du saft på solbærblader?
Det gjøres på samme måte som for hyllebærsaft. Google “solbærblader saft” så finner du oppskrifter. Min oppskrift kommer på bloggen snart:-)

2) Jeg har kjøpt meg drivhustunnel, men er usikker på hva jeg bør prioritere å dyrke der? Hva bør jeg dyrke i drivhuset og hva tåler å stå ute?
Oi, det er et spørsmål som egentlig krever et laaangt svar. Enten dyrker du bare varmekrevende grønnsaker i tunnelen, eller så satser du på en mix av ulike planter. Jeg dyrker faktisk salat i dirvhustunnelen på sommeren, den trives der. Men det viktigste for meg er å dyrke i drivhustunnel på vinteren, for å forlenge sesongen. Da dyrker jeg kål, salat, spinat, gulrot, purre, persille og mye annet i tunnelene. Se bildet over: det viser vintersådd dill og salat, samt en salatkål som jeg har plantet ut og høstet av i mai.

Sjekk gjerne såkalenderen min, så ser du hvilke grønnsaker jeg har sådd for å dyrke i tunnel. Kalenderen oppdateres hver måned.

3) Har du meloner i drivhus eller ute på friland?
Jeg dyrker meloner i drivhustunnel; meloner vil ha det varmt rundt røttene.

4) Hva er viktig å tenke på når man planter ut småplanter? Når skal planter som er forkultivert, settes ut? Kan de bli for store?
Ja, plantene kan bli stående for lenge i pluggbrettene eller de små pottene de ble sådd i, men de blir sjelden for store der. Imidlertid kan de miste vekstfarten ettersom de ikke får næring nok i de små pottene. Jeg tror det er en vanligere feil å sette ut for små planter, enn for store. Det er viktig å ha is i magen og ikke sette dem ut for tidlig, de er jo ganske skjøre. Jeg pleier å tenke at det er mulig å potte om så snart pantene er blitt håndterbare og ikke går i stykker så lett. Men de skal gjerne være betydelig større før du setter dem ut på friland. På mer beskyttede vekstplasser, som i drivhus og kaldbenker, kan du plante ut mindre vekster.

En god tommelfingerregel for når det er dags å plante ut, er når røttene strekker seg godt ut av pottene. Her vokser nakenfrø-gresskar, og røttene danner små klumper under dreneringshullene i pottene. På tide å sette dem ut!

5) Kan man så frø fra kjøpemeloner?
Ja, det kan du. Men du vet aldri hva slags plante du får. Dersom melonen du har kjøpt skulle være en hybridsort (en slags krysning) gir den sjelden samme type plante som frøene kommer fra. Du kan risikere å få en helt uspiselig melon, eller en melon som ikke passer i vårt klima overhodet. Det er sikrere å kjøpe egnede frø.

6) Har du erfaring med erter og bønner sammen?
Jeg vet at en del fraråder å plante disse sammen, men jeg har aldri sett det gjøre noen stor forskjell hos meg. Jeg dyrker dem sammen hvis det er mest praktisk et år.

7) Jeg har så utrolig mye skvalderkål. Kan du tipse om noe jeg bør plante sammen med denne?
Jeg har sett noen som dyrker jordskokk på steder hvor det finens mye skvalderkål. Det skal gjøre jorden så porøs at skvalderkålen blir lett å luke bort. Men jeg har aldri testet det selv.

8) Kan du legge ut et bilde av tomatplanter hvor du har klippet bladene?
Javisst! Takk. Det skal jeg gjøre. Det jeg gjør er at jeg først tar bort alle blader langs stammen opp til den første klasen med blomster, men bladene i toppen må få være i fred. Deretter tar jeg bort blader som jeg ser kaster skygge over tomatklasene. None ganger klipper jeg bare av halve bladene, for å begrense bladverket.

4 responses to “Spørsmål og svar i mai”

 1. Gry H says:

  Hei! Så glad jeg fant deg på nettet. Du dukket plutselig opp på Youtube for noen dager siden, og etter det var jeg "hektet", Har lært masse, og prøver ut mange av de tingene som du snakker om, kjempe inspirerende! Her på vestlandet i Norge, regner vi vekk, så du kan godt få litt vann av meg, hvis jeg får litt sol av deg 🙂 Gleder meg til nye innlegg.

 2. Benni says:

  Hei.
  Flott at du er kommet også på norsk?
  Fikk ikke lagt inn kommentar på tomatinnlegget ditt, så jeg skrev inn kommenter her.

  Til de som oversetter bloggen din; tomatbladmøgel er ikke meldugg, men tørråte på norsk. Tørråte angriper potet og tomat. Meldugg er noe helt annet.
  Ikke alltid lett med oversettelse dersom man ikke odler selv?

  • sarabackmo says:

   Heisann! Beklager sent svar. Og takk for falkeblikket. Både meldugg og tørråte er vel relevant her i og for seg. Har rettet opp! Oversetter (som også dyrker selv;-)) har størt problemer med meldugg, så derfor gikk det vel litt raskt her. Selv har jeg hatt mye trøbbel med tørråte, dessverre. Og dyrker poteter i drivhustunnel i år. Innlegg om dette kommer! /sarabackmo.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *