27. May 2017

Sukkererter i krukke

Det er lett å dyrke sukkererter i krukke! Fyll en stor bøtte på balkongen og uteplassen og knask egendyrkede sukkererter i hele sommer.

Sukkererter kan sås rett i jorden og vokser fort. Det er enkelt og moro å dyrke sukkererter. Foretrekker du å for-så i små potter og plante ut på den endelige vekstplassen senere, går det like bra.

De populære ertene kommer i utrolig mange farger og former! Denne variasjonen gjør at det er spennende å dyrke sukkererter over lang tid. Jeg sår sukkererter jevnt og trutt fra februar til august; på den måten kan vi plukke spiseklare sukkererter fra mai til oktober hjemme.

Hvem lengter ikke etter å drukne i sukkererter? Både små og store elsker dem!

Passer fint i krukke

Mange av sukkerertene mine vokser på friland, ettersom jeg har stor plass der. Men det går også kjempebra å dyrke sukkererter i krukke. Det er jo supert for den so vil dyrke på balkongen, eller vil ha fersk snacks tilgjengelig på terrassen eller uteplassen.

Både vanlige flate sukkererter og de som er litt rundere, funker fint å så i krukke. På bilet øverst i artikkelen vokser sorten “Tom Thumb” i en krukke på ti liter.

I videoklippet under får du tips til hvordan du kan binde opp sukkererter (svensk tale):

5 tips for lykkes med sukkererter

  • Velg lave sorter dersom du vil dyrke sukkererter på en plass hvor det er vanskelig å lage støtte til dem
  • Høye sorter må dyrkes om et espaljé eller med annen plantestøtte
  • Ikke så frøene helt ut til kanten når du sår sukkererter i krukke. Så dem i sirkel, med ca. 5 cm mellomrom
  • Så to–tre frø sammen for å få tette, fine planter
  • Ha jord og flere frø i en ny krukke noen uker etter at du sådde i den første

Den lave sorten Norli trenger ikke mye støtte. Her vokser den i drivhustunnel; de første ertene blir spiseklare i mai.

Mange sorter å velge mellom

For ungene er det stor stas å kunne plukke både lilla, gule og grønne erter; og sukkererter som er kjempelange eller bittesmå. Her kommer et forslag til litt ulike sorter. De er lettest å finne på nett. Jeg handler mange frø i svenske nettbutikker som runabergsfroer.se og impecta.se; begge sender til Norge og det er tillatt å bestille inntil 50 poser frø til privat bruk fra utlandet. Men det finnes også fine norske nettbutikker med bra utvalg, som gardenliving.no og solhatt.no. Tips gjerne om flere!

“Shiraz” – en fin lilla sukkerert
“Tom Thumb” – en svært lavtvoksende brystsukkerert som bare blir noen decimeter høy
“Märta” – gul sukkerert
“Carob de Maussane” – kjempegod hverdagssort med lilla blomster og store belger
“Norli” – tidlig og rasktvoksende sort på planter som blir cirka 60 cm høye

Det gjør ingenting å så litt for mye sukkererter. Husk bare å plukke dem: jo mer du plukker, jo flere belger produserer planten. Får du store overskudd, kan du fryse inn sukkererter for vinteren! (Jeg kommer snart til å poste et innlegg om hvordan jeg fryser inn sukkererter.)

/Sara Bäckmo

One response to “Sukkererter i krukke”

  1. Kristine Enger says:

    Tips til samplanting: Sukkererter kan sås ved siden av jordskokk eller mais som er kommet opp i ca 20 cm høyde. Sukkerertene klatrer (med litt hjelp i alle fall) på plantene og gir næring til jorda. Spesielt maisen vokser seg ekstra fin da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *