11. January 2018

Vinterså i store potter

Det er høysesong for å vinterså! I år sår jeg på frossen jord i store potter i  iskald drivhustunnel. Senere i sesongen skal jeg dyrke tomater og agurker i de samme pottene.

Tidligere har jeg ikke vintersådd så mye i potter og krukker, ganske enkelt fordi jeg ikke har hatt så mye sånt å dyrke i. Det har vært fint å starte pottedyrkingen litt forsiktig, jeg har kunnet teste meg frem litt. Men i år begynner jeg sesongen med flere store potter enn jeg har oversikt over. Pottene på bildet øverst er tre av veldig mange som jeg har forberedt ved å fylle dem med hageavfall, bokashi-kompost og jord gjennom høsten og vinteren. De er nå toppet med frossen jord. De er klare.

Alle potter og kar som jeg vintersår i nå, er fylt med bokashi og toppet med jord. I videoen nedenfor viser jeg hvordan jeg gjør det.

Ettersom jeg senere skal dyrke tomater, paprika, agurker og dill i pottene – grønnsaker som krever litt plass – har jeg valgt store potter som rommer mye kompost og jord. Men de varmekrevende grønnsakene trenger ikke plassen før lenger ut på våren/ forsommeren; og det kjennes dumt å ikke utnytte disse fantastiske vekstflatene gjennom den fine vårsesongen. Derfor vintersår jeg i dem nå, for å drive frem ulike småplanter, som jeg senere kan flytte ut i bed på friland eller i tunnelen når tomater og paprika trenger pottene.

Dette er en suveren måte å bruke teknikken med å vinterså på, synes jeg. I stedet for at pottene står ubrukt, kan jeg dyrke i dem allerede nå. Komposten får litt fuktighet og omdannes til herlig kompostjord til grønnsakene som kommer etter.

Jeg deler potta i “kakestykker”, ett for hver sort frø. Jorden er helt frossen.

I akkurat denne potta har jeg vintersådd fire ulike broccoligrønnsaker. Ettersom potta er stor, har jeg delt den opp i fire “kakestykker” ved hjelp av små pinner. I hver del sår jeg 6–8 frø.

Akkurat nå er det en kuldeperiode her jeg bor, og all jord er steinhard. Da legger jeg bare frøene oppå den frosne jorden og dekker med kompostjord som har ligget beskyttet mot frost. Det er umulig å se forskjell på disse grønnsakene når de vokser opp, så jeg har merket dem. Jeg er nøye med merkingen ved starten av hver sesong, med intensjon på å bli mye bedre på å merke. Hvis ettåringen får det som han vil, har imidlertid alle merkepinner byttet plass etter en stund. Men da vet jeg kanskje at det er ulike typer broccoli som vokser her i alle fall! (Hvis ikke er det bloggen som blir loggen.)

Jorden jeg dekker frøene med, er helt vidunderlig! Den er hjemmelaget med bokashi og jord og hageavfall i potter. Akkurat slik jeg har fylt bokashi og jord i pottene som jeg nå dyrker i. Det blir så fin jord! Den ferdige bokashi-jorden jeg holder i hånden på bildet, har jeg oppbevart i sekker under tepper og pledd i drivhustunnelen, for å beskytte den mot frost.

Frø rett på den frosne jorden, jord (som ikke er frossen) oppå frøene igjen, og så er jeg ferdig. Fort gjort, men virkelig verdifullt til våren.

Ikke glem å merke de nysådde pottene hvis du har intensjon om å huske sortene siden. Grønnsakene smaker like godt for den som ikke husker …

Nå er det bare å vente. Jeg kommer til å legge litt is eller snø oppå jorden om kort tid, og regner med at frøene spirer i månedsskiftet februar–mars. Frø som sås på vinteren, gir sterke og kompakte planter som blir spiseklare tidlig. Jeg har flere ganger før fått kjempefine broccoli tidlig ved å så dem på vinteren i drivhustunnelen. Sortene jeg har sådd er: brokali “Apollo”, lilla sprouting broccoli “Summer Purple” og broccolo “Veronica”.

Har du store potter stående? Dyrk grønnsaker i dem, året rundt!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *